Prima pagină D:News

Un cercetător australian a descoperit ce trebuie să mănânci pentru a slăbi şi a te menţine în formă

Redactia Descopera.ro | 10.21.2013 | ● Vizualizări: 1548
Vrei să te menţii la greutatea ideală? Dacă da, un nou studiu sugerează că nu trebuie neapărat să reduci caloriile, ci să te asiguri că ai suficientă proteină în dietă.     (Foto: Shutterstock.com) + zoom
Galerie foto (1)

Vrei să te menţii la greutatea ideală? Dacă da, un nou studiu sugerează că nu trebuie neapărat să reduci caloriile, ci să te asiguri că ai suficientă proteină în dietă.

Cercetătorii de la Universitatea Sydney au concluzionat, în urma unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific PloS ONE, că dietele sărace în proteină îi fac pe oameni să consume mai multă energie şi mai multe gustări decât ar face-o în mod normal, ceea ce îi face să se îngraşe.

În schimb, prezenţa unei cantităţi suficiente de proteină în dietă îi ajută pe oameni să-şi reducă apetitul, prevenind consumul excesiv de grăsimi şi carbohidraţi.

Cercetătorii afirmă că studiul lor joacă un rol important în combaterea epidemiei de obezitate ce se manifestă la nivel mondial, demonstrând pentru prima dată că proteina joacă un rol important în reglarea apetitului şi a consumului total de alimente la oameni.



Oamenii au un apetit extrem de dezvoltat pentru proteină, iar atunci când proteina este prezentă în dietă în cantităţi reduse, acest lucru poate duce la un consum excesiv de calorii”, explică dr. Alison Gosby, coordonatoarea studiului.

„Rezultatele cercetării noastre au implicaţii considerabile în ceea ce priveşte gestionarea greutăţii corporale în contextul nutriţional existent, în care alimente bogate în grăsimi şi carbohidraţi sunt ieftine, uşor de mâncat şi disponibile într-un mod fără precedent în istoria omenirii”, spune cercetătoarea.

Proteina reprezintă cheia apetitului la mai multe animale, spun cercetătorii.

Deşi s-a sugerat că proteina joacă un rol important în stabilirea cantităţii totale de energie consumată de oameni, având astfel un rol în obezitate, până acum acest lucru nu fusese verificat experimental.

În studiul lor, cercetătorii au vrut să testeze importanţa proteinei în dieta umană. De aceea, ei au creat trei meniuri – cu un nivel redus de proteină (10% din total caloriilor), un nivel moderat (15%) şi un nivel mare de proteine (25%), pornind de la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care sugerează ca proteina să reprezinte 15% din totalul caloriilor consumate într-o zi.

Cercetătorii au luat apoi un grup de 22 de persoane zvelte şi au hrănit fiecare participant cu respectivele meniuri, fiecare dintre ele fiind oferit spre consumare timp de 3 perioade distincte de câte patru zile. În acele perioade, cercetătorii au măsurat totalul de calorii consumate şi câte de foame le era participanţilor în ziua a patra.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că subiecţii care mâncau meniul în care proteina reprezenta doar 10% din totalul caloriilor consumau în cele patru zile cu 12% mai multe calorii decât cei care mâncau meniul cu 15% proteine. Mai mult, 70% din caloriile suplimentare consumate de persoanele care aveau un meniu sărac în proteină erau obţinute din gustări.

Atunci când proporţia proteinei era crescută la 25%, cercetătorii nu observau vreo modificare în comportament faţă de oamenii care aveau un meniu cu 15% proteine. În cea de-a patra zi a studiului, totuşi, era o creştere mai mare a senzaţiei de foame la două ore de la micul dejun în rândul celor ce mâncaseră alimente cu 10% proteine faţă de cei care consumaseră un mic dejun în care 25% din calorii erau obţinute din proteine.

„Rezultatul confirmă importanţa proteinei în dieta umană şi arată că nu este suficient să numărăm caloriile pentru a gestiona apetitul şi greutatea corporală”, concluzionează dr. Gosby.

Surse: PakTribune, PloS ONE

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI