Home » D:News » Ce se întâmplă cu creierul tău când bei sucuri dulci?

Ce se întâmplă cu creierul tău când bei sucuri dulci?

11.16.2013
Ce se întâmplă cu creierul tău când bei sucuri dulci?
Consumul regulat de băuturi carbogazoase îndulcite cu zahăr produce schimbări profunde la nivelul creierului, spun oamenii de ştiinţă; un studiu arată că acest obicei duce la hiperactivitate şi afectează sute de proteine din creier.

Modificările observate sunt asemănătoare cu cele constatate în cazul unor boli grave, printre care cancer şi maladia Alzheimer.

Deşi cercetările au fost realizate pe animale de laborator (şobolani), cercetătorii australieni de la Universitatea Macquarie din Sydney spun că rezultatele sunt aplicabile şi la om şi demonstrează că o alimentaţie bogată în zahăr are consecinţe ce se extind dincolo de 

sănătatea fizică.

„În majoritatea societăţilor de tip occidental, există o creştere alarmantă a consumului de băuturi îndulcite cu zahăr. În cazul multor adulţi, aceste băuturi reprezintă o proporţie substanţială din aportul lor zilnic de calorii. Cercetările noastre sugerează că un consum pe termen lung de băuturi îndulcite cu zahăr, în loc de apă, poate determina schimbări durabile ale comportamentului şi modificări chimice profunde în creier”, spune Jane Franklin, unul dintre autorii studiului.

Ea recomandă ca, în caz de sete, oamenii să bea apă, nu astfel de sucuri, iar acestea să fie consumate doar ocazional şi cu moderaţie.

Atac de inimă, diabet, exces de greutate, fragilitate a oaselor, cancer de prostată şi pancreas, slăbiciune musculară şi paralizie sunt câteva dintre posibilele consecinţe ale unui aport mare de sucuri cu conţinut ridicat de zahăr.

Însă acest studiu australian s-a concentrat asupra creierului, un organ care are şi el de suferit de pe urma consumului excesiv de zahăr.

Comparând şobolanii care băuseră, timp de o lună, apă îndulcită cu zahăr (cu un conţinut de zahăr similar cu cel al băuturilor carbogazose dulci) şi şobolanii care băuseră apă simplă, s-a constatat că animalele care băuseră apă cu zahăr deveniseră hiperactive, iar examinarea ţesuturilor dintr-o singură zonă a creierului a arătat că avuseseră loc modificări ale nivelului a aproape 300 de proteine.

„Acest studiu”, spune Jane Franklin, „arată că o alimenaţie bogată în sucroză poate modifica semnificativ chimia creierului li comportamentul.” 

„Băuturile carbogazoase dulci sunt o delicatesă ocazională şi nu trebuie să devină un aliment obişnuit.”

În vara acestui an, mai mulţi experţi în problemele obezităţii au acuzat industria alimentară de a fi pus la punct un adevărat plan diabolic pentru a convinge populaţia (şi guvernele statelor) că băuturile carbogazoase îndulcite cu zahăr ar fi mai sănătoase decât sunt în realitate. 

La Congresul European asupra Obezităţii au fost prezentate dovezi ce arătau că studiile finanţate de industria alimentară aveau o tendinţă mai marcată de a conduce la concluzia că băuturile răcoritoare dulci nu joacă un rol major în instalarea obezităţii, deşi analize separate ale unor date similare, fpcute de experţi care nu primiseră finanţare din partea industriei alimentare, au dus la concluzia opusă.

Sursa: Mail Online

Cele mai noi articole
Masculii tineri de elefant își controlează agresivitatea dacă în apropiere se află masculi mai în vârstă
Masculii tineri de elefant își controlează agresivitatea dacă în apropiere se află masculi mai în vârstă
Primul preşedinte american care a fost SILIT să îşi dea demisia
Primul preşedinte american care a fost SILIT să îşi dea demisia
Antenele de satelit Starlink ale lui Elon Musk, „un adevărat magnet” pentru pisici
Antenele de satelit Starlink ale lui Elon Musk, „un adevărat magnet” pentru pisici
Mercedes a dezvăluit o mașină electrică ce ar putea să depăşească bariera de 1.000 km autonomie
Mercedes a dezvăluit o mașină electrică ce ar putea să depăşească bariera de 1.000 km autonomie
Când va fi gata vaccinul-plasture împotriva Covid-19 dezvoltat de elvețieni
Când va fi gata vaccinul-plasture împotriva Covid-19 dezvoltat de elvețieni
Primul gigant al planetei. Craniul de doi metri al unui ihtiozaur gigant, descoperit de cercetători
Primul gigant al planetei. Craniul de doi metri al unui ihtiozaur gigant, descoperit de cercetători
Britanicii sau irlandezii au ajuns în Insulele Feroe înaintea vikingilor
Britanicii sau irlandezii au ajuns în Insulele Feroe înaintea vikingilor
Astrofizicienii au ajuns la concluzia că găurile negre supermasive ar putea avea „prieteni”
Astrofizicienii au ajuns la concluzia că găurile negre supermasive ar putea avea „prieteni”
Noul inamic al narvalului
Noul inamic al narvalului
Cum a descoperit Benjamin Franklin electricitatea: A folosit cu adevărat zmeul și cheia?
Cum a descoperit Benjamin Franklin electricitatea: A folosit cu adevărat zmeul și cheia?
Este Muntele Everest într-adevăr cel mai înalt de pe Pământ?
Este Muntele Everest într-adevăr cel mai înalt de pe Pământ?
20 de ani de monede și bancnote euro. Avantaje, dezavantaje şi absurdităţi
20 de ani de monede și bancnote euro. Avantaje, dezavantaje şi absurdităţi
Apple este prima companie de 3 trilioane de dolari din lume
Apple este prima companie de 3 trilioane de dolari din lume
„Fata cu cercel de perlă”, expresia enigmatică și cadrul intim al lui Vermeer
„Fata cu cercel de perlă”, expresia enigmatică și cadrul intim al lui Vermeer
Misiuni spațiale de neratat în 2022: Ce planuri au NASA, SpaceX și Blue Origin?
Misiuni spațiale de neratat în 2022: Ce planuri au NASA, SpaceX și Blue Origin?
Cai putere – de ce încă mai folosim această unitate de măsură?
Cai putere – de ce încă mai folosim această unitate de măsură?
Simțul nostru al mirosului este un sistem de avertizare surprinzător de rapid în caz de pericol
Simțul nostru al mirosului este un sistem de avertizare surprinzător de rapid în caz de pericol
Vizionarul care a realizat imposibilul. A scăpat de arderea pe rug în ultimul moment, iar marea sa pasiune aproape că l-a ucis
Vizionarul care a realizat imposibilul. A scăpat de arderea pe rug în ultimul moment, iar marea sa pasiune aproape că ...