Home » D:News » Lăsaţi copilaşii să se joace cu mâncarea şi să se murdărească, spun specialiştii. Care este avantajul acestei activităţi?

Lăsaţi copilaşii să se joace cu mâncarea şi să se murdărească, spun specialiştii. Care este avantajul acestei activităţi?

Lăsaţi copilaşii să se joace cu mâncarea şi să se murdărească, spun specialiştii. Care este avantajul acestei activităţi?
Publicat: 02.12.2013
Comportamentul unui copil mic, aşezat într-un scaun înalt şi mâncând aşa cum ştie el – adică împrăştiind mâncare peste tot – nu îi încântă prea mult pe părinţi, dar specialiştii au o veste bună pentru ei: cu cât copiii fac mai multă mizerie cu mâncarea, cu atât învaţă mai mult.

Cercetătorii de la Universitatea Iowa au studiat modul în care copiii de 16 luni învaţă numele unor materii non-solide, precum terci de ovăz sau lipici. Cercetări anterioare arătaseră că, la această vârstă, copiii învaţă mai uşor numele obiectelor solide, deoarece le pot identifica mai uşor pe baza mărimii şi formei lor constante. În schimb, materiile fluide, care îşi schimbă forma, sunt mai dificil de recunoscut.

Acest nou studiu a arătat că, atunci când copiii au de-a face cu un context cu care sunt familiarizaţi – precum momentul mesei – ei pot învăţa mai uşor numele unor materii non-solide, cu condiţia să fie lăaţi să interacţioneze intens cu acestea. 

Larissa Samuelson, profesor de psihologie la Universitatea Iowa, care studiază de mai mulţi ani modul în care copiii asociază cuvintele cu obiectele, spune că efectul este şi mai puternic dacă respectivii copiii sunt aşezaţi în scaunele înalte în care stau de obicei atunci când mănâncă, deoarece se găsesc într-un loc familiar şi acest lucru îi ajută să îşi amintească şi să utilizeze cunoştinţele pe care le au deja despre materiile non-solide.

Cercetătorii au testat copii de 16 luni, oferindu-le acestora 14 tipuri de materii non-solide (majoritatea alimente, preucm sos de mere, budincă, suc şi supă); le-au prezentat aceste materii copiilor, dându-le nume inventate, precum dax sau kiv. 

Un minut mai târziu, le-au prezentat aceleaşi lucruri, dar în forme şi mărimi diferite, cerându-le să le identifice.

Pentru a îndeplini această sarcină, copiii trebuiau să treacă dincolo de simpla recunoaştere a formei şi mărimii şi să exploreze textura şi alte caracteristici ale amestecurilor respective, pentru a le identifica şi denumi corect.

Deloc surprinzător, mulţi copii au îndeplinit această sarcină în felul lor – vârîndu-şi mâinile în alimente, ducându-le la gură, aruncând cu ele  – pentru a se familiariza cu ele, a înţelege din ce sunt făcute şi a le putea apoi asocia cu numele propuse  de cercetători.

Copiii care interacţionau cel mai intens cu alimentele au fost mai înclinaţi să le identifice corect pe baza texturii lor şi să le denumească, au arătat rezultatele studiului, publicate în Developmental Science.

Interacţionând cu produsele, în felul lor, copii obţin informaţii despre ele prin aceste acşiouni – exlică Larissa Samuelson – iar această informaţie poate fi folosită mai târziu, stimulând învăţarea de lucruri noi.

Sursa: EurekAlert!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cea mai lungă tiroliană din lume: Jebel Jais Zipline, atunci când adrenalina îți șoptește „zboară”
Cea mai lungă tiroliană din lume: Jebel Jais Zipline, atunci când adrenalina îți șoptește „zboară”
O singură enzimă ar putea fi responsabilă pentru dependența de alcool și bolile de ficat
O singură enzimă ar putea fi responsabilă pentru dependența de alcool și bolile de ficat
Oamenii de știință au aflat de ce pacienții cu Alzheimer își uită familia și prietenii
Oamenii de știință au aflat de ce pacienții cu Alzheimer își uită familia și prietenii
Test de cultură generală. De ce nu mâncăm lebede sau pescăruși, dar mâncăm găini?
Test de cultură generală. De ce nu mâncăm lebede sau pescăruși, dar mâncăm găini?
O fuziune imposibilă între două găuri negre masive a fost, în sfârșit, explicată
O fuziune imposibilă între două găuri negre masive a fost, în sfârșit, explicată
O substanță găsită la hainele curățate chimic triplează riscul de boli hepatice grave
O substanță găsită la hainele curățate chimic triplează riscul de boli hepatice grave
Împăratul care a adus grandoare Imperiului Roman
Împăratul care a adus grandoare Imperiului Roman
Gafele și incompetența Securității din perioada comunistă, dezvăluite într-un document secret din 1968
Gafele și incompetența Securității din perioada comunistă, dezvăluite într-un document secret din 1968
Criză de ouă în mai multe lanțuri de magazine din țară. Ce se întâmplă?
Criză de ouă în mai multe lanțuri de magazine din țară. Ce se întâmplă?
Ucraina a primit aproape 6 miliarde de euro de la Uniunea Europeană
Ucraina a primit aproape 6 miliarde de euro de la Uniunea Europeană
Cercetătorii confirmă: Există o legătură clară între poluarea aerului și infarct
Cercetătorii confirmă: Există o legătură clară între poluarea aerului și infarct
Scanările cerebrale dezvăluie ce se întâmplă în creierul nostru înainte de a adormi
Scanările cerebrale dezvăluie ce se întâmplă în creierul nostru înainte de a adormi
Oamenii de știință au descoperit o substanță chimică în creier legată de traumă și depresie
Oamenii de știință au descoperit o substanță chimică în creier legată de traumă și depresie
Charlie Dunn, „Michelangelo al cizmelor de cowboy”
Charlie Dunn, „Michelangelo al cizmelor de cowboy”
Marcel Duchamp, artistul care a lăsat lumea perplexă. A dat șah mat artei
Marcel Duchamp, artistul care a lăsat lumea perplexă. A dat șah mat artei
Sean Rad, fondatorul Tinder. „Întâlnirea unor oameni noi este o nevoie umană fundamentală”
Sean Rad, fondatorul Tinder. „Întâlnirea unor oameni noi este o nevoie umană fundamentală”
Test de cultură generală. De ce să nu credem niciodată „lacrimile de crocodil”?
Test de cultură generală. De ce să nu credem niciodată „lacrimile de crocodil”?
Ce a detectat Telescopul James Webb în atmosfera unei planete pitice îndepărtate?
Ce a detectat Telescopul James Webb în atmosfera unei planete pitice îndepărtate?