Home » D:News » Cât de adevărat e proverbul „Un măr pe zi te fereşte de doctor”?

Cât de adevărat e proverbul „Un măr pe zi te fereşte de doctor”?

Mihaela Stanescu 12.18.2013
Cât de adevărat e proverbul „Un măr pe zi te fereşte de doctor”?
Convingerea populară că un măr mâncat în fiecare zi te fereşte de multe boli este confirmată de cercetători; numai în Marea Britanie, spun ei, dacă fiecare persoană de peste 50 de ani ar mânca zilnic un măr, ar putea fi prevenite 8.500 de decese datorate atacurilor de cord şi atacurilor vasculare cerebrale.

Merele ajută la menţinerea sănătăţii cardiovasculare la fel de bine ca anumite medicamente, precum statinele (folosite pentru scăderea colesterolului), fără a avea efectele secundare neplăcute ale acestora, afirmă cercetătorii de la Universitatea Oxford, într-un studiu publicat în British Medical Journal.

Proverbul britanic „An apple a day keeps the doctor away” („Un măr pe zi te fereşte de doctor”), cu diversele lui variante, reflectă o veche convingere că merele aduc o contribuţie preţioasă la menţinerea stării de sănătate.

Cercetătorii consideră, de altfel, că aproape orice fruct ar avea efecte benefice similare, dar asemenea lucruri sunt dificil de clarificat prin studii directe.

De aceea, specialiştii au recurs la modelare matematică, folosind  date extrase dintr-un mare număr de studii clinice şi observaţii referitoare la sute de mii de pacienţi.

Peste două treimi dintre adulţii britanici nu consumă cele 5 porţii de fructe şi legume recomandate zilnic, arată studiile. Iar cu toate că nouă zecimi din populaţia Marii Britanii reuşesc să consume măcar o porţie pe zi, cercetătorii sunt de părere că toată populaţia ar avea de câştigat  dacă ar consuma cantităţi mai mari din aceste alimente.

Merele sunt cunoscute de multă vreme drept o sursă naturală de antioxidanţi şi compuşi numiţi flavonoide, benefici pentru sănătate.

Calculele autorilor arată că, dacă adulţii de orice vârstă ar mânca o porţie în plus, pe zi, de fructe sau legume, numărul deceselor din cauze vasculare ar putea scădea cu 11.000 în fiecare an. Schimbarea ar fi încă şi mai importantă în cazul celor de peste 50 de ani, care sunt expuşi unui risc crescut de boli vasculare.

Oamenii de ştiinţă au analizat efectul pe care l-ar avea asupra celor mai comune cauze ale „mortalităţii vasculare” – atacul de cord şi atacul vascular cerebral (AVC) – administrarea zilnică de statine (care reduc colesterolul) comparativ cu consumul unui măr pe zi, de către persoanele de peste 50 de ani.

Presupunând că măcar 7 din 10 persoane ar urma sfatul de mânca un măr în fiecare zi, statinele ar putea preveni anual 9.400 de decese din cauzele menţionate, iar mărul – 8.500 de decese.

Specialiştii spun că, deşi persoanele cărora li s-au prescris statine nu ar trebui să înlocuiască acest tratament prin consumul de mere, studiul arată, totuşi, cât de eficiente pot fi chiar şi mici schimbări făcute în dietă, în sensul unei alimentaţii mai sănătoase. 

Sursa: BBC News