Home » D:News » NASA a dezvăluit 17.000 de fotografii ale programului Apollo, inclusiv imagini extrem de rare (GALERIE FOTO)

NASA a dezvăluit 17.000 de fotografii ale programului Apollo, inclusiv imagini extrem de rare (GALERIE FOTO)

Publicat: 27.12.2013
NASA a făcut publice peste 17.000 de fotografii ale programului Apollo, inclusiv cadre extrem de rare din misiunea Apollo 13, aflate în arhiva Institutului lunar şi planetar, fondat de agenţia spaţială nord-americană, conform dailymail.co.uk.

Fotografiile au fost făcute de cei 33 de astronauţi care au luat parte la misiunile din cadrul programului Apollo, printre care şi echipa de 12 astronauţi care au păşit pentru prima oară pe solul lunar, în 1969.

Acestea includ, pe lângă fotografiile deja celebre, realizate de astronauţii misiunii Apollo 11, care au păşit pe Lună, instantanee din activitatea de zi cu zi a acestora, printre care experimente, detalii de pe suprafaţa satelitului şi chiar episoade din viaţa cotidiană.

Frank Borman, James Lovell şi William Anders, care au participat la misiunea Apollo 11, au fost primii astronauţi care au fotografiat Pământul din spaţiu şi au realizat cadre în plan apropiat ale Lunii, precum şi primul instantaneu al Pământului ce răsărea deasupra orizontului lunar. Acesta nu ar fi existat dacă echipajul ar fi respectat ordinele de a nu face fotografii neprogramate în timpul misiunii.

Când William Anders a văzut scena cu răsăritul pe Terra şi i-a cerut comandantului staţiei spaţiale James Lovell un film color, comandantul misiunii, Frank Borman, poate fi auzit în cadrul unei înregistrări audio a NASA cum îi spune: „Hei, nu poţi să faci poza asta, nu este planificată”. Dar Anders nu i-a răspuns şi a continuat să fotografieze, devenind astfel primul astronaut care a imortalizat, din spaţiu, răsăritul.

Răsăritul Pământului văzut de pe Lună    Răsăritul Pământului văzut de pe Lună

În acelaşi timp, una dintre comorile ascunse ale arhivei o reprezintă fotografii ale misiunii Apollo 13, soldată cu un eşec după ce un rezervor cu oxigen a explodat la o distanţă de peste 300.000 de kilometri de Pământ, la data de 14 aprilie 1970.

Apollo 13    Apollo 13

Aceste fotografii prezintă şi metodele ingenioase pe care astronauţii misiunii Apollo 13 le-au folosit pentru a se întoarce în siguranţă – cum ar fi instantaneele cu repararea unor tuburi de oxigen şi „epuratorul” rudimentar de dioxid de carbon construit cu ajutorul membrilor misiunii de la sol, care în cele din urmă le-a salvat viaţa.

Toate fotografiile pot fi accesate online.

Astronauţii din misiunea Apollo 4 au realizat 713 imagini cu Terra atunci când planeta noastră era vizibilă prin fereastra capsulei    Astronauţii din misiunea Apollo 4 au realizat 713 imagini cu Terra atunci când planeta noastră era vizibilă prin fereastra capsulei

Comandantul Walter M. Schirra pe Apollo 7    Comandantul Walter M. Schirra pe Apollo 7

Apollo 9    Apollo 9

Buzz Aldrin pe Apollo 11    Buzz Aldrin pe Apollo 11

Primele imagini realizate pe Lună    Primele imagini realizate pe Lună

Luna, în diferite imagini    Luna, în diferite imagini

Surse: Mediafax, Daily Mail, The Verge

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase