Home » D:News » Ce riscă bărbaţii care nu dorm suficient în timpul nopţii? Cercetătorii lansează un avertisment

Ce riscă bărbaţii care nu dorm suficient în timpul nopţii? Cercetătorii lansează un avertisment

Ce riscă bărbaţii care nu dorm suficient în timpul nopţii? Cercetătorii lansează un avertisment
Publicat: 21.01.2014
Bărbaţii care dorm suficient în timpul nopţii prezintă un risc cu până la 75% mai redus de cancer la prostată, datorită nivelurilor mari ale hormonului melatonină secretat pe timpul nopţii, au descoperit cercetătorii americani, potrivit dailymail.co.uk.

Organismul uman secretă melatonină în timpul întunericului, acest hormon reglând somnul şi numeroase alte funcţii asociate cu ritmul circadian.

Oamenii de ştiinţă au testat nivelurile de melatonină în cazul a 928 de bărbaţi din Islanda, pe care i-au monitorizat timp de şapte ani. În acest interval, 111 subiecţi au fost diagnosticaţi cu cancer de prostată, dintre care 24 aveau o formă avansată a bolii.

Cercetătorii au descoperit că bărbaţii cu niveluri de melatonină peste medie prezentau o probabilitate cu 75% mai scăzută de a dezvolta cancer de prostată în formă avansată decât aceia care aveau niveluri sub medie.

„Somnul insuficient şi alţi factori pot influenţa cantitatea secretată de melatonină sau chiar o pot bloca în totalitate. Problemele de sănătate asociate cu un nivel scăzut al melatoninei, dereglări ale somnului şi întreruperea ritmului circadian sunt numeroase, inclusiv un factor de risc potenţial pentru cancer„, a declarat coordonatoarea studiului, Sarah Markt, de la Şcoala de sănătate publică de la Harvard.

„Rezultatele noastre trebuie repetate, însă sprijină ideea importanţei de a menţine un ciclu stabil lumină – întuneric şi somn – veghe”, a precizat Sarah Markt.

Totodată, un studiu separat, efectuat pe 572 de pacienţi bolnavi de cancer la prostată, a relevat că pacienţii care practicau plimbările într-un ritm mai alert înainte de a fi diagnosticaţi aveau prognoze mai bune de vindecare.

Este un fapt cunoscut că bărbaţii cu o viaţă activă, care s-au îmbolnăvit de cancer la prostată, au un risc mai scăzut de revenire a bolii şi de moarte, dar până acum oamenii de ştiinţă nu au putut explica acest fenomen.

Sursa: Mediafax, Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase