Home » D:News » Cel mai misterios manuscris din lume – descifrat cu ajutorul botanicii?

Cel mai misterios manuscris din lume – descifrat cu ajutorul botanicii?

Cel mai misterios manuscris din lume – descifrat cu ajutorul botanicii?
Publicat: 24.01.2014
Scris cu litere ciudate, neînţelese de nimeni pînă acum, şi ilustrat cu numeroase desene, Manuscrisul Voynich, datând din secolul al XV-lea, a rămas de sute de ani o enigmă pentru criptografi, istorici şi bibliofili. Acum, o nouă analiză pare să ofere în sfârşit o nouă perspectivă, ce ar putea duce la descifrarea misterului.

Mulţi au încercat să dezlege misterele Manuscrisului Voynich, propunând tot felul de soluţii, unele hazardate. Dar, până în prezent, nimeni nu a putut sparge codul.

Cea mai recentă încercare de descifrare vine din domeniul botanicii, fiind elaborată de doi specialişti, Arthur O. Tucker şi Rexford H. Talbert,  şi publicată în HerbalGram, jurnal al American Botanical Council.

Analizând desenele ce reprezintă plante, cu care este presărat Manuscrisul Voynich, ei au reuşit să identifice multe dintre speciile vegetale reprezentate, ajungând la concluzia că este vorba despre plante din flora Americii.

„Am fost imediat izbiţi de similarităţile dintre planta xiuhamolli/xiuhhamolli [Saponaria americana, n. r.] şi o plantă reprezentată în ilustraţia din porţiunea 1v a Manuscrisului Voynich”, scriu cei doi autori. 

Numeroase încercări anterioare eşuate de a descifra Manuscrisul Voynich s-au bazat pe lingvistică şi criptografie; în schimb, concentrându-se asupra desenelor şi nu a textului, Tucker şi Talbert au întreprins o abordare inedită a manuscrisului, reuşind să identifice multe plante din flora Lumii Noi.

Iar acest rezultat deschide o nouă perspectivă: dacă ar fi vorba despre un text legat de etnobotanica Americii Centrale, identificarea plantelor reprezentate în manuscris ar putea da un  nou imbold eforturilor de descifrare.  Pornind de la numele plantelor, un lingvist ar putea să folosească informaţia pentru a descifra, în cele din urmă, manuscrisul, cred autorii.

Sursa: FOX NEWS

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase