Home » D:News » Ce se întâmplă cu bebeluşul dacă mama fumează marijuana în timpul sarcinii?

Ce se întâmplă cu bebeluşul dacă mama fumează marijuana în timpul sarcinii?

Ce se întâmplă cu bebeluşul dacă mama fumează marijuana în timpul sarcinii?
Publicat: 28.01.2014
Un număr tot mai mare de copii suferă consecinţele expunerii la consumul de droguri matern în timpul sarcinii, iar canabisul este una dintre cele mai frecvent folosite substanţe.

Din acest motiv, cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia au efectuat un nou studiu, publicat în EMBO Journal, asupra ţesuturilor umane şi asupra celor provenite de la şoareci, dorind să afle cum acţionează THC-ul (principala componentă psihoactivă a marijuanei) asupra dezvoltării cerebrale a fetusului nenăscut.

Studiul subliniază că utilizarea marijuanei în timpul sarcinii rezultă în mod evident în dezvoltarea defectuoasă a celulelor nervoase din cortexul cerebral, acea parte a creierului care orchestrează funcţiile cognitive superioare şi care stă la baza formării amintirilor. Cercetătorii au descoperit că THC-ul afectează mai ales modul în care se dezvoltă şi funcţionează sinapsele şi axonii, elementele ce formează platforma de comunicare dintre celulele nervoase. 

De asemenea, cercetătorii au descoperit că Stathmin-2 este proteina cheie afectată de THC, iar pierderea acestei proteine este considerată unul din motivele ce stau la baza dezvoltării eronate a celulelor nervoase. Cercetătorii subliniază că expunerea la canabis în modelele experimentele a coincis cu perioada fetală în care celulele nervoase formează conexiuni între ele.

Profesorul Tibor Harkany, coordonatorul acestui studiu, afirmă că aceste deficite de dezvoltare ar putea duce la modificări ce se manifestă de-a lungul întregii vieţi în funcţionarea creierului celor afectaţi. Deşi nu toţi copiii care au fost expuşi la canabis vor prezenta deficite evidente şi imediate, profesorul Harkany avertizează că daunele relativ subtile pot creşte în mod semnificativ riscul de a suferi ulterior afecţiuni neuropsihiatrice.

„Chiar dacă THC-ul provoacă doar schimbări minore, efectul său ar putea să fie suficien pentru a sensibiliza creierul la alţi factori de stres sau la boli care pot duce în viitor la apariţia unor afecţiuni neuropsihiatrice la persoanele afectate”, afirmă profesorul Harkani. „Acest lucru se aplică şi în cazul marijuanei medicinale, care ar trebui să nu fie folosită în timpul sarcinii”, a concluzionat specialistul.

Sursa: Karolinska Institutet

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase