Home » D:News » Articolele vestimentare purtate de Napoleon I înainte să moară vor fi scoase la licitaţie (GALERIE FOTO)

Articolele vestimentare purtate de Napoleon I înainte să moară vor fi scoase la licitaţie (GALERIE FOTO)

Publicat: 26.02.2014
O cămaşă, manşete şi o pereche de feşe se numără printre articolele vestimentare purtate de împăratul Napoleon I cu o zi înainte de a muri, dar şi în ziua decesului său, adunate apoi de valetul său, care vor fi scoase la vânzare la o licitaţie ce va fi organizată, în martie, de casa Osenat.

Licitaţia va avea loc pe 23 martie, la Fontainebleau, un oraş aflat în apropiere de Paris.

Aceste suveniruri ale captivităţii lui Napoleon I pe Insula Sfânta Elena, în mijlocul Oceanului Atlantic, şi ale morţii sale, pe 5 mai 1821, la vârsta de 51 de ani, au fost adunate de Achille Archambault (1792-1858). Intrat în slujba împăratului pentru a se ocupa de caii acestuia, Achille l-a însoţit pe Napoleon în exil şi a devenit valetul său.

Lotul principal al licitaţiei, o cămaşă din batist purtată de Napoleon I pe 4 mai 1821, cu o zi înainte de a muri, este estimată între 30.000 de euro şi 40.000 de euro.

Manşetele de la ultima cămaşă purtată de Napoleon I pe patul de moarte, pe 5 mai 1821, vor fi propuse spre vânzare la aceeaşi licitaţie. Ele sunt estimate la o sumă cuprinsă între 8.000 de euro şi 10.000 de euro.

Achille Archambault a păstrat şi nişte feşe din batist, decupate dintr-o cămaşă. Ele „i-au fost de folos împăratului în timpul bolii sale pe Insula Sfânta Elena”, scria fostul valet al împăratului francez. Având o lăţime de 16 centimetri, feşele sunt estimate la un preţ cuprins în intervalul 5.000 – 6.000 de euro.

Dintre alte obiecte folosite de Napoleon I în timpul exilului său şi care vor fi scoase la licitaţie, colecţionarii vor putea să cumpere şi două batiste, un cuţit de tăiat hârtie şi un baston fin cu mâner din fildeş.

Napoleon I a fost exilat pe Insula Sfânta Elena după înfrângerea suferită la Waterloo, pe 18 iunie 1815. După ce s-a predat englezilor, împăratul francez a fost deportat, în octombrie 1815, pe acea insulă din Atlanticul de Sud, în care există puţine zone propice pentru acostare, fapt care o face uşor de supravegheat şi de apărat.

Surse: Mediafax, AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase