Home » D:News » Descoperire: cu toţii facem cancer în fiecare zi – dar sistemul imunitar ne salvează

Descoperire: cu toţii facem cancer în fiecare zi – dar sistemul imunitar ne salvează

Descoperire: cu toţii facem cancer în fiecare zi – dar sistemul imunitar ne salvează
Publicat: 03.02.2014
Celulele imunitare suferă zilnic modificări spontane care ar putea duce la apariţia cancerului de sânge dacă sistemul nostru imunitar n-ar interveni prompt. Acesta elimină celulele cu modificări potenţial periculoase, împiedicând astfel dezvoltarea limfomului, o boală malignă, arată un studiu întreprins în Australia.

Cercetătorii de la Walter and Eliza Hall Institute din Melbourne au descoperit că sistemul imunitar distruge celulele B potenţial canceroase, în stadii timpurii de dezvoltare, înainte ca ele să determine apariţia limfomului cu celule B, cunoscut şi sub numele de limfom non-Hodgkin. (Limfoamele sunt cancere care îşi au originea în celule ale sistemului imunitar numite limfocite.) Rezultatele au fost publicate în jurnalul Nature Medicine.

Această acţiune a sistemului imunitar, spun cercetătorii, explică de ce limfoamele cu celule B sunt „surprinzător de rare” în rândul populaţiei, deşi modificări spontane potenţial canceroase ale celulelor B survin foarte des.

Cercetătorii au făcut descoperirea în timp ce studiau modul în care se modifică celulele B atunci când se dezvoltă limfomul. Ei au dezactivat celulele T (un alt tip de celule imunitare) pentru a slăbi sistemul imunitar şi, spre surprinderea lor, au constatat că apăreau limfoame în câteva săptămâni, deşi în mod obişnuit instalarea acestei boli durează ani.

Dr. Axel Kallies, unul dintre autorii studiului, afirmă că descoperirea explică de ce limfoamele B apar în populaţie mai rar decât ar fi de aşteptat. „Fiecare dintre noi prezintă în celulele imunitare B mutaţii spontane, care apar ca urmare a funcţionării lor normale. Aşadar, e oarecum paradoxal că limfomul B nu este mai răspândit în populaţie.” 

„Ceea ce am descoperit noi – faptul că supravegherea exercitată de celulele T permite detectarea şi eliminarea timpurie a acestor celule canceroase şi pre-canceroase – reprezintă o soluţie a acestei enigme şi demonstrează că supravgherea imunitară este esenţială pentru prevenirea acestui tip de cancer al sângelui.”

Descoperirea ar putea duce la crearea unor sisteme de avertizare – analize prin care să fie identificaţi pacienţii cu un risc crescut de a dezvolta limfoame cu celule B, putând fi astfel administrate de timpuriu tratemente care să prevină evoluţia tumorilor.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase