Home » D:News » „Cea mai lungă aeronavă din lume” poate sta în aer trei săptămâni fără oprire (VIDEO)

„Cea mai lungă aeronavă din lume” poate sta în aer trei săptămâni fără oprire (VIDEO)

Publicat: 02.03.2014
O companie britanică a prezentat un prototip de dirijabil, descris ca fiind "cea mai lungă aeronavă din lume", pe care speră să o lanseze în acest an, la aproape un secol după epoca de aur a zepelinelor şi a altor aerostate, informează AFP.

Acest uriaş al aerului, denumit HAV304, nu atinge dimensiunile impresionante ale zepelinelor germane din anii 1920 şi 1930, dar este, cu ai lui 91 de metri, mai lung decât oricare avion din zilele noastre. HAV304 este astfel mai lung decât precedentul deţinător al recordului, avionul rusesc Antonov An-225, lung de 84 de metri.

Chiar dacă seamănă foarte mult, aparatul nu este chiar un aerostat, întrucât este mai greu decât aerul, fapt care are totuşi avantajul de a nu mobiliza zeci de membri ai echipajului în momentul aterizării.

Tehnologiile împrumutate din aviaţie permit coborârea aparatului pe sol, comandat de la distanţă, chiar fără niciun om la bord.

Constructorii laudă calităţile ecologice ale prototipului, care este capabil să se menţină în aer până la trei săptămâni consecutive. „Este cu 70% mai ecologic decât un avion de tip cargo”, a precizat Bruce Dickinson, solistul trupei rock Iron Maiden, care a investit în acest proiect.

Asamblat în Anglia, în celebrele ateliere din Cardington, de unde erau lansate „aeronavele” britanice la începutul secolului trecut, HAV304 a fost conceput iniţial pentru armata americană cu scopul de a efectua misiuni de supraveghere.

Armata americană a realizat un zbor de testare secret în august 2012 în statul New Jersey, la baza Lakehurst, în acelaşi loc în care a avut loc, pe 6 mai 1937, celebrul accident al lui LZ 129 Hindeburg, cel mai mare dirijabil comercial din lume, creat de Luftwafge, în urma căruia au murit 35 de persoane.

Însă reducerile bugetare i-au determinat pe militarii americani să abandoneze acest proiect. Dirijabilul s-a întors în Marea Britanie, unde compania HybridAirVehicles (HAV) intenţionează să îl lanseze până la sfârşitul anului.

Pe termen lung, aparatul, alcătuit din două sau trei compartimente umplute cu heliu, în funcţie de necesităţi, va putea fi utilizat în misiuni de supraveghere, în comunicaţii, în transportul de mărfuri şi chiar pentru transportul de pasageri.

Compania HAV consideră că în prezent există o piaţă mondială pe care ar putea să lanseze între 600 şi 1.000 de astfel de dirijabile.

Surse: Mediafax, AFP, Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase