O terapie ingenioasă, ce apelează la modificări genetice, i-a făcut pe oameni să aibă rezistenţă naturală la HIV!

07 03. 2014, 00:00

„Acest studiu clinic arată că este posibil să se modifice eficient şi în condiţii de siguranţă celulele imunitare, limfocitele T, ale unui pacient seropozitiv pentru a crea o rezistenţă naturală la HIV”, virusul imunodeficienţei umane, a declarat Carl June, profesor de imunoterapie la Facultatea de medicină a Universităţii din Pennsylvania.

„Aceste celule modificate transplantate (prin perfuzie) în organismul persoanelor bolnave au persistat în corp şi au permis reducerea potenţială a încărcăturii virale fără utilizarea medicamentelor antiretrovirale. Acest lucru ne întăreşte convingerea că celulele imunitare T reprezintă cheia pentru a înlătura necesitatea de a lua antiretrovirale toată viaţa, ceea ce ar putea duce, potenţial, la o formă de vindecare„, a precizat Carl June, în studiul publicat în New England Journal Of Medicine.

Pentru acest studiu clinic, echipa de cercetători condusă de Carl June a modificat celulele T ale acestor pacienţi pentru a reproduce o mutaţie rară a genei „CCR5”, care împiedică virusul imunodeficienţei umane să pătrundă în celulele imunitare. Această mutaţie, prezentă doar la 1% din populaţie, conferă o rezistenţă naturală faţă de virusul SIDA.

Echipa a tratat 12 pacienţi cu câte o singură perfuzie ce conţinea aproximativ 10 miliarde de celule T modificate genetic, între mai 2009 şi iulie 2012. Şase pacienţi au încetat să ia antiretrovirale timp de 12 săptămâni, la o lună după perfuzie, iar ceilalţi şase au continuat cu tratamentul antiretroviral obişnuit.

Celulele T modificate au rămas în organismul pacienţilor, după cum au relevat analizele sangvine efectuate în timpul vizitelor de control.

Reducerea numărului de celule T modificate a fost mai mică decât în cazul celulelor care nu au fost modificate în organismul pacienţilor care nu au întrerupt tratamentul cu antiretrovirale.

Surse: Mediafax, AFP