Home » D:News » Cum puteţi reduce consumul de sare schimbând modul în care gătiţi. Rezultatele interesante ale unui studiu

Cum puteţi reduce consumul de sare schimbând modul în care gătiţi. Rezultatele interesante ale unui studiu

Cum puteţi reduce consumul de sare schimbând modul în care gătiţi. Rezultatele interesante ale unui studiu
Publicat: 20.03.2014
Adaosul de mirodenii şi ierburi aromate în mâncare ajută la reducerea consumului de sare, iar persoanele care iau lecţii de gătit şi învaţă cum să condimenteze corect alimentele au mai multe şanse de reuşită în acest demers, au descoperit cercetătorii americani, conform Daily Mail.

Într-un nou studiu, efectuat la Universitatea San Diego din California, 55 de voluntari au urmat o dietă săracă în sodiu, timp de patru săptămâni, alimentele şi băuturile fiind asigurate de cercetători. Principala sursă de sodiu din alimente şi băuturi este sarea.

În a doua etapă a studiului, jumătate dintre voluntari au luat lecţii de gătit, în cadrul unui „grup de intervenţie comportamentală”, cu durata de 20 de săptămâni, al căror scop era reducerea consumului zilnic de sodiu la 1,5 grame, prin utilizarea condimentelor şi ierburilor aromatice.

Restul voluntarilor au redus consumul de sare pe cont propriu.

Peste 60% dintre participanţii la studiu sufereau de hipertensiune arterială, iar aproape o cincime aveau diabet şi sufereau de obezitate.

Voluntarii care au participat la a doua etapă a studiului, bazată pe lecţii de gătit, au consumat, în medie, cu 966 de miligrame de sodiu mai puţin decât voluntarii care nu au beneficiat de aceste cursuri.

Cheryl Anderson, coordonatoarea studiului şi profesor asociat la Departamentul de familie şi medicină preventivă la Universitatea San Diego, a spus că persoanele care au învăţat să gătească în acest mod diferit au reuşit să deţină controlul asupra dietelor pe care le urmau.

„Persoanele din gupul de intervenţie au învăţat strategii de rezolvare a problemelor, cum să gătească tot felul de reţete pe bază de ierburi şi condimente, modul în care cultura influenţează alegerea condimentelor, cum să ţină dieta sub control şi să depăşească blocajele asociate cu schimbarea dietei, cum să aleagă şi să comande mâncarea când merg la restaurant şi cum să adopte o dietă săracă în sodiu pentru totdeauna”, a explicat Cheryl Anderson.

Cercetătorii nu au pus accentul pe anumite mirodenii, ci i-au încurajat pe participanţi să încerce diferite combinaţii, pentru a descoperi ce anume le place mai mult.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Cum și-a salvat Pământul apa de la distrugere totală în urmă cu 4,6 miliarde de ani
Cum și-a salvat Pământul apa de la distrugere totală în urmă cu 4,6 miliarde de ani
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
Japonezii dau în judecată Guvernul din cauza schimbărilor climatice
Japonezii dau în judecată Guvernul din cauza schimbărilor climatice
România și alte șase țări europene, responsabile de 90% din produse contrafăcute reținute în UE
România și alte șase țări europene, responsabile de 90% din produse contrafăcute reținute în UE
Cele mai căutate joburi în 2025. Ce domeniu i-a atras cel mai mult pe români?
Cele mai căutate joburi în 2025. Ce domeniu i-a atras cel mai mult pe români?