Home » D:News » Secretele mumiilor egiptene, dezvăluite pentru prima dată. Ce au văzut cercetătorii când le-au analizat la tomograf

Secretele mumiilor egiptene, dezvăluite pentru prima dată. Ce au văzut cercetătorii când le-au analizat la tomograf

Secretele mumiilor egiptene, dezvăluite pentru prima dată. Ce au văzut cercetătorii când le-au analizat la tomograf
Publicat: 24.03.2014
Timp de mii de ani, nimeni nu a ştiut detalii despre viaţa lor sau despre bolile de care au suferit. Aceste mumii sunt însă simple exponate de muzeu, au fost oameni, care au trăit cu mii de ani în urmă şi au avut însă aceleaşi suferinţe ca şi noi.

Opt mumii egiptene au fost supuse unor teste amănunţite, cu tomograful, la spitalele din Londra. Noile informaţii obţinute astfel vor fi prezentate publicului într-o expoziţie inedită, la British Museum.

Potrivit rezultatelor, vechii egipteni sufereau de aceleaşi boli ca şi noi: aveau o dietă nesănătoasă, bogată în grăsimi şi colesterol şi aveau mari necazuri cu dinţii.

„Vrem să aratăm tuturor că ei erau oameni, la fel ca noi, nu obiecte”, a declarat John Taylor, curator la British Museum.

Mumiile care au fost analizate la tomograf provin din diferite pături sociale – din familia regală, dar şi din rândul unor oameni obişnuiţi.

Cea mai veche mumie are 5.500 de ani, iar cea mai recentă doar 1.300 de ani. La expoziţie vor fi prezentate mumii de adulţi, dar şi de copii, care au murit la vârsta de 2 ani.

În urma analizei la tomograf, cercetătorii au aflat că două din cele opt mumii suferiseră de probleme provocate de colesterol. Această afecţiune este de regulă provocată de o dietă dezechilibrată, bogată în grăsimi.

Mulţi aveau probleme dentare şi numeroase abcese bucale, care ar fi putut duce în final la inflamarea gâtului şi chiar la moarte, în lipsa unui tratament adecvat.

Analiza resturilor din stomacul unei mumii artaă că egiptenii aveau o dietă destul de bogată: mâncau peşte, carne, pâine, fructe dulci şi beau bere.

Poate cel mai interesant detaliu este un tatuaj descoperit pe copasa dreaptă a unei femei tinere, de aproximativ 30 de ani. Mumia ei a fost găsită în Sudan în anul 2005.

Femeia, care a trăit în jurul anului 700 e.n., avea pe coapsa interioară tatuată o monogramă cu numele Mihail, scris în greaca veche.

Este un simbol al Arhanghelului Mihail, tatuat pentru a oferi posesoarei „protecţie divină”, crede Daniel Antoine, curatorul expoziţiei.

Sursa: Daily Mail
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase