Home » D:News » În cât timp trebuie să pierzi kilogramele acumulate în timpul sarcinii? Cercetătorii au ajuns la o concluzie clară

În cât timp trebuie să pierzi kilogramele acumulate în timpul sarcinii? Cercetătorii au ajuns la o concluzie clară

În cât timp trebuie să pierzi kilogramele acumulate în timpul sarcinii? Cercetătorii au ajuns la o concluzie clară
Publicat: 26.03.2014
O echipă de cercetători din Canada a ajuns la concluzia că perioada cuprinsă între 3-12 luni după naştere este momentul cheie în care trebuie pierdute kilogramele acumulate în timpul sarcinii.

Mamele care nu reuşesc să scape de greutatea în plus la un an după naştere sau care continuă să se îngraşe îşi riscă sănătatea, se arată într-un nou studiu publicat în jurnalul Diabetes Care.

Doctorii au descoperit că femeile din acest grup au tensiunea mai mare şi prezintă şi alţi factori de risc pentru diabet şi probleme cardiace.

Factorii de risc descoperiţi la un an după naştere în rândul femeilor care nu au pierdut kilogramele în plus nu erau prezenţi la trei luni după naştere.

Acest lucru sugerează că perioada cuprinsă între 3 luni de la naştere şi 12 luni de la naştere reprezintă „fereastra critică de timp” în care femeile trebuie să slăbească măcar o parte din greutatea acumulată în timpul sarcinii.

Dr. Ravi Retnakaran, specialist în diabet şi totodată cercetătorul care a condus acest studiu, afirmă că „majoritatea femeilor nu revin la greutatea avută înainte de sarcină imediat, iar tiparul tipic pe care l-am observat arăta că 80% dintre ele nu slăbeau în primele trei luni. Dar, în perioada cuprinsă între 3 luni şi 12 luni de la naştere, sugerăm că ar trebui să intraţi pe o traiectorie de pierdere a greutăţii”.

„Am observat că această perioadă este o «fereastră critică» în care atenţia acordată greutăţii este foarte importantă pentru sănătatea metabolică şi vasculară pe termen lung”, a mai explicat dr. Retnakaran.

Sarcina este un moment în care este normal să creşteţi în greutate, în mod normal creşterea fiind de aproximativ 20% din greutatea corpului de-a lungul a nouă luni.

După naştere, tentativele de a slăbi pot fi afectate de lipsa de timp pentru sport şi de somnul insuficient.

Greutatea unei femei la un an după naştere este un predictor mai bun al probabilităţii ca ea să fie supraponderală 15 ani mai târziu decât greutatea câştigată în timpul sarcinii, arată studiile.

Teoria sugerează că efectul cumulativ al greutăţii acumulate în timpul sarcinii contribuie la riscul femeii de a suferi de afecţiuni precum diabetul de tip 2 şi boli cardiovasculare.

Cercetătorii de la Mount Sinai Hospital din Toronto au urmărit 300 de femei sănătoase după naştere, monitorizând scăderea în greutate şi factorii de risc pentru diabet şi afecţiuni cardiovasculare (precum tensiunea arterială, colesterolul LDL şi rezistenţa la insulină).

Cercetătorii au descoperit că majoritatea femeilor nu au început să slăbească imediat după naştere, 8 din 10 femei având greutăţi mai mari la trei luni după naştere decât aveau înainte să devină însărcinate.

În perioada cuprinsă între 3 luni şi 12 luni de la naştere, 75% dintre femei au scăzut în greutate.

Cele 25% care nu au slăbit sau chiar au crescut în greutate prezentau un profil de risc mai periculos, având şanse mai mari de a dezvolta diabet şi afecţiuni ale inimii de-a lungul vieţii, au descoperit cercetătorii.

Activitatea fizică juca un rol important în scăderea în greutate, au descoperit cercetătorii, un nivel mare al activităţii fizice fiind asociat slăbirii.

Maureen Talbot, de la British Heart Foundation, afirmă că în ciuda faptului că poate fi dificil de slăbit după sarcină, supraponderabilitatea este asociată unui risc sporit de atac de cord şi de atac vascular cerebral.

„De aceea este important ca noile mămici să aibă grijă şi de ele, nu doar de bebeluş, mâncând sănătos şi rămânând active. Cu un bebe nou veţi avea cu siguranţă viaţa ocupată, astfel că nu vă grăbiţi să adoptaţi diete la modă. Mai degrabă reintraţi în formă treptat prin introducerea activităţii fizice în rutina zilnică, de exemplu printr-o plimbare la prânz sau prin participarea la o clasă de fitness concepută pentru mame cu bebeluşi”, a explicat Talbot.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase