Home » D:News » „Fabrica de organe umane”. Cum arată nasurile şi urechile realizate în laborator (VIDEO)

„Fabrica de organe umane”. Cum arată nasurile şi urechile realizate în laborator (VIDEO)

„Fabrica de organe umane”. Cum arată nasurile şi urechile realizate în laborator (VIDEO)
Publicat: 09.04.2014
În Londra există un laborator unde cercetătorii fabrică diferite părţi ale corpului uman – urechi, nasuri şi vase de sânge. Doar câţiva pacienţi au beneficiat până acum de acest proiect, dar primarul londonez Boris Johnson vrea să extindă cercetările în acest domeniu.

Autorităţile locale au investit peste 4 milioane de lire sterline în cercetările acestea, sperând că diferite companii vor fi interesate de colaborare pentru realizarea acestor organe.

La spitalul Royal Free din Londra, într-un laborator, există un aparat care „fabrică” părţi ale corpului uman. Alexander Seifalian, de la University College London, spune că aparatul foloseşte un material polimer pentru a da forma unui nas, de exemplu.

După ce nasul este modelat, se adaugă sare şi zahăr, pentru o textură ca de burete, similară unui nas adevărat. Apoi, cercetătorii iau celule stem din grăsimea pacientului şi le cutlivă timp de 2 săptămâni în laborator, pentru a acoperi nasul.

La final, nasul artificial este implantat în braţul pacientului, pentru ca piele să crească peste el şi să-l acopere.

În prezent, spune Seifalian, echipa lui aşteaptă aprobarea pentru a putea transplanta un nas astfel creat unui pacient mutilat din cauza cancerului.

În acest an ar trebui să înceapă la Londra şi în India teste pentru transplantarea unor urechi făcute în laborator unor pacienţi care s-au născut fără aceste părţi ale corpului.

Michelle Griffin, chirurg plastician, spune că urechile sunt mai greu de făcut decât nasurile, pentru că au o formă mai complexă.
Deocamdată, echipa lui Seifalian poate transplanta pacienţilor ducte lacrimale şi trahee realizate în laborator.

Următorul pas este aprobarea transplantului de nasuri şi urechi, pentru ca în final laboratorul lui să poată fabrica şi organe complexe, cum sunt rinichii sau plămânii.

Inedita soluţie este laudată şi în Suedia, la Universitatea din Gothenburg. Aici, Suchita Sumitran-Holgersson, profesor de biologia transplantului, a participat la transplantarea cu succes a unor vase de sânge făcute în laborator şi vrea ca în următorii ani aceste proceduri să fie mai frecvente.

Sursa: AP
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase