Prima pagină D:News

Cât de repede va merge cel mai rapid lift din lume?

Redactia Descopera.ro | 04.23.2014 | ● Vizualizări: 391
Credit: Kohn Pedersen Fox Associates + zoom
Galerie foto (1)

Compania Hitachi a anunţat că va instala, într-un zgârie-nori din oraşul chinez Guangzhou, cel mai rapid ascensor, capabil să atingă viteza de 72 km/h.

Ascensorul va avea nevoie de numai 43 de secunde pentru a ajunge de la parter la ultimul etaj – al 95-lea - al clădirii Guangzhou CTF Finance Centre, ce va avea o înlăţime de 530 metri. Clădirea se află în construcţie, urmând a fi gata în 2016, şi va avea în total 95 de lifturi, dintre care două ultra-rapide.

În prezent, recordul de viteză este deţinut de un ascensor instalat în clădirea Taipei 101, din Taiwan: acesta poate atinge viteza maximă de  60.6 km/h şi duce pasagerii de la etajul 5 la etajul 89 al clădirii în 37 secunde.

Specialiştii în construcţia ascensoarelor spun că principala problemă o reprezintă senzaţiile neplăcute care apar în cazul deplasării pe verticală cu viteze mari. Dar compania Hitachi a promis că deplasarea cu noul ascensor va fi  confortabilă chiar la viteză mare.Astfel, există un sistem de modificare artificială a presiunii aerului din cabină, pentrui a preveni apariţia senzaţiei de înfundare a urechilor, iar sisteme speciale de role ajustabile vor asigura o deplasare lină.

Sursa: BBC News

Tag-uri: lift | rapid | viteza | china

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI