Home » D:News » Vorbeşti răguşit şi te ustură în gât? Dacă ţi se întâmplă des, s-ar putea să nu fie vorba despre simple „răceli”, ci despre o boală mult mai serioasă

Vorbeşti răguşit şi te ustură în gât? Dacă ţi se întâmplă des, s-ar putea să nu fie vorba despre simple „răceli”, ci despre o boală mult mai serioasă

Mihaela Stanescu 05.01.2014
Vorbeşti răguşit şi te ustură în gât? Dacă ţi se întâmplă des, s-ar putea să nu fie vorba despre simple „răceli”, ci despre o boală mult mai serioasă
Multe persoane care se plâng de răguşeală, usturimi şi dureri în gât sunt diagnosticate cu simple viroze respiratorii sau faringite. Dar persistenţa acestor simptome poate ascunde o altă afecţiune, mult mai periculoasă: boala de reflux gastro-esofagian.

Boala de reflux gastro-esofagian (BRGE) este determinată de întoarcerea în esofag a mâncării parţial digerate din stomac, ca urmare a faptului că „valva” care închide trecerea dintre esofag şi stomac nu funcţionează corect. 

Conţinutul stomacului este foarte acid, datorită faptului că sucul gastric conţine acid clorhidric, secretat de mucoasa stomacului. Stomacul este bine protejat împotriva acţiunii acidului, dar esofagul nu are o astfel de protecţie; de aceea, pătrunderea conţinutului gastric acid în esofag are ca efect erodarea mucoasei acestuia, ceea ce duce la inflamarea ei şi sporeşte riscul apariţiei cancerului esofagian.

Simptomul cel mai evident al BRGE sunt arsurile gastrice, dar multe persoane au o formă „tăcută” a bolii,  manifestată prin alte simptome, nu neapărat „arsuri la stomac”, eructaţii şi regurgitări.

Unele suferă de usturimi în gât, de răguşeală sau de o senzaţie de „nod în gât”; la altele se observă o degradare a dinţilor, din cauza acidului care ajunge în gură şi erodează smalţul; altele (cca. 10%) au crize de astm, deoarece  inhalează mici cantităţi de acid, care irită plămânii, explică dr. Shaw Somers, specialist în chirurgia stomacului şi a intestinului subţire la Spire Bushy and Queen Alexandra NHS Hospital din Portsmouth, Marea Britanie. 

Din această cauză, mulţi medici nu identifică în mod corect problema.

Mâncatul seara târziu şi „culcarea cu burta plină” favorizează apariţia acestei probleme; de asemenea, simptomele pot fi înrăutăţite de fumat şi de comsumul de ceai, cafea, lactate, ciocolată, alcool, alimente acide precum sucul de fructe. 

Pentru a preveni apariţia BRGE, medicii recomandă în primul rând ca pacienţii să nu mănânce în ultimele 3 ore dinainte de culcare, pentru ca alimentele să aibă timp să părăsească stomacul; altfel, în timpul somnului, poziţia orizontală favorizează întoarcerea conţinutului gastric în esofag.

De asemenea, se recomandă reducerea alimentelor care stimulează secreţia acidă a stomacului şi favorizează refluxul, precum şi tratamente  cu medicamente specifice. În cazuri severe, există şi posibilitatea intervenţia chirurgicală.

Sursa: Mail Online