Home » D:News » Nokia are planuri spectaculoase pentru viitor: investeşte în maşini inteligente, urmând exemplul lui Elon Musk şi al Google

Nokia are planuri spectaculoase pentru viitor: investeşte în maşini inteligente, urmând exemplul lui Elon Musk şi al Google

Marius Comper 05.06.2014
Nokia are planuri spectaculoase pentru viitor: investeşte în maşini inteligente, urmând exemplul lui Elon Musk şi al Google
Nokia intenţionează să investească 100 de milioane de dolari în companii care dezvoltă tehnologii destinate maşinilor inteligente, urmând exemplul lui Elon Musk şi al Google, care mizează pe faptul că vehiculele viitorului vor fi tot mai mult conectate la Internet.

Investiţiile, care vor fi făcute prin intermediul unui nou fond al Nokia, au rolul să susţină divizia producătoare de hărţi digitale, a anunţat luni compania finlandeză. Fondul va fi operat de divizia de investiţii Nokia Growth Partners, care administrează active de circa 700 de milioane de dolari.

Nokia este în curs de reconstrucţie şi extindere către noi domenii, după vânzarea diviziei de telefonie mobilă către Microsoft, pentru 7,5 miliarde de dolari, finalizată luna trecută.

În prezent, Nokia obţine majoritatea veniturilor din producţia de echipamente pentru reţele wireless, dar vrea să întărească divizia de hărţi digitale, pentru a concura companii precum Google.

Vedem inovaţiile care au loc în sectorul auto printr-o combinaţie de mobilitate şi Internet. Maşina devine o platformă, aşa cum telefonul mobil a devenit un smartphone, cu toate aplicaţiile şi serviciile dezvoltate în jurul său„, a declarat Paul Asel, partener la divizia de investiţii a Nokia, într-un interviu.

Producătorii auto dotează vehiculele cu sisteme de navigaţie care pot oferi informaţii în timp real privind traficul şi apeluri automate la serviciile de urgenţă în caz de accidente.

Constructorii adaugă treptat şi sisteme de conducere automată care în cele din urmă ar putea duce la vehicule care să se conducă singure.

Google, operatorul celui mai utilizat motor de căutare pe Internet la nivel mondial, testează deja astfel de vehicule fără şofer în Statele Unite.

Toyota Motor a anunţat în octombrie că în aproximativ doi ani va introduce sisteme care să permită maşinilor să comunice între ele, astfel încât să fie evitate coliziunile.

General Motors vrea ca până în 2020 să producă vehicule cu sisteme automate de conducere, care să poată circula pe autostrăzi.

Musk, fondatorul Tesla Motors, a declarat anul trecut că producătorul automobilelor electrice de lux ar putea include pe vehiculele fabricate tehnologie pentru conducerea automată, considerată un pas logic în evoluţia automobilelor.

Vehiculele Tesla includ deja accesul la Internet şi conectarea la servicii precum localizarea maşinilor furate.

Sursa: Mediafax, Bloomberg