Home » D:News » Miliardarul Elon Musk vorbeşte despre proiectul inovator ce va transforma energia: „Lumea are nevoie de sute de «gigafabrici»”

Miliardarul Elon Musk vorbeşte despre proiectul inovator ce va transforma energia: „Lumea are nevoie de sute de «gigafabrici»”

Publicat: 16.05.2014
Lumea are nevoie de sute de "gigafabrici" de baterii litiu-ion de tipul celei pe care vrea să o construiască Tesla Motors, a declarat fondatorul companiei, Elon Musk, la Forumul Mondial pentru Inovaţii în Energie, transmite Bloomberg.

Forumul este o conferinţă anuală găzduită de un membru în board-ul Tesla, Ira Ehrenpreis.

Tesla, producătorul de automobile electrice de lux din Palo Alto, California, anticipează că fabrica aflată în plan va produce baterii litiu-ion mai ieftine cu peste 30% faţă de preţurile actuale, a spus Musk.

„Cred că putem să obţinem o reducere mai mare de 30%”, a spus Musk, adăugând că pe măsură ce cererea pentru baterii din partea companiilor auto va creşte, va fi nevoie de multe „gigafabrici”.

Numai pentru acoperirea cererii sporite din partea producătorilor de automobile este nevoie de 200 de astfel de fabrici, a explicat el.

Tesla este aproape de o decizie privind locul din SUA unde va construi prima astfel de fabrică, despre care Musk afirmă că va costa până la 5 miliarde de dolari şi va implica parteneri precum Panasonic.

Săptămâna trecută, Musk a spus că lucrările de construcţie ar putea începe cel mai devreme în luna iunie.

Pe lângă furnizarea de baterii pentru autombilele electrice ale Tesla, fabrica va livra unităţi de stocare a energiei companiei SolarCity, o altă companie a lui Musk.

Aceste baterii vor fi destinate şi altor furnizori de energie solară şi eoliană, a arătat Musk, fără să menţioneze care sunt aceştia.

Texas, Arizona, New Mexico şi Nevada sunt statele identificate de Testa cu cele mai mari şanse pentru construirea fabricii de baterii, unde numărul de angajaţi ar putea ajunge până în 2020 la 6.500.

Musk a declarat în februarie că Panasonic ar putea fi implicată în proiectul fabricării de baterii, dar compania japoneză nu a confirmat participarea în proporţie de 100%.

Surse: Mediafax, Bloomberg

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase