Home » D:News » Un nou eşec spaţial al Rusiei: o rachetă rusească s-a prăbuşit la sol la 10 minute după lansare

Un nou eşec spaţial al Rusiei: o rachetă rusească s-a prăbuşit la sol la 10 minute după lansare

Autor: Marius Comper 05.16.2014
O rachetă rusească de tip Proton, care transporta un satelit european, s-a prăbuşit vineri la sol, la mai puţin de zece minute după lansare, un ultim accident care afectează industria spaţială rusească, relatează AFP.

Motorul principal al rachetei s-a oprit la 545 de secunde după ce a fost lansat de la centrul spaţial rus Baikonur, situat în Kazahstan.

Televiziunea de stat a prezentat imagini cu racheta şi satelitul de comunicaţii Express-AM4P – a cărui valoare este estimată la 21 de milioane de euro – arzând în straturile superioare ale atmosferei, deasupra Oceanului Pacific.

Ne confruntăm cu o situaţie de urgenţă„, a declarat un controlor de zbor, în imaginile prezentate de televiziune. „Zborul s-a terminat”, a adăugat el.

Agenţia spaţială rusă a anunţat că a însărcinat o comisie „să analizeze datele telemetrice pentru a descoperi motivele acestei stuaţii”.

Potrivit Channel One, satelitul – construit de Astrium, o divizie a grupului Airbus – urma să furnizeze acces la Internet unor regiuni izolate din Rusia care dispun doar de un acces slab la comunicaţii.

Autorităţile ruse l-au demis din funcţie pe directorul Roscosmos Vladimir Popovkin în 2013, în urma unei serii de lansări eşuate şi unor incidente repetate.

Noul şef al Agenţiei, Oleg Ostapenko, a fost însărcinat de către preşedintele rus Vladimir Putin să efectueze o reformă vastă a acestui sector, cu un buget suplimentat cu câteva miliarde de dolari.

Sursa: Mediafax