Home » D:News » Fiara care muşcă atunci când e lună plină: un studiu ştiinţific confirmă folclorul local

Fiara care muşcă atunci când e lună plină: un studiu ştiinţific confirmă folclorul local

Publicat: 29.05.2014
Este unul dintre cei mai mari şi mai feroce peşti din fauna Americii de Nord: poate ajunge la aproape 2 metri lungime şi este un prădător de temut. Această specie nord-americană de ştiucă, numită „muskellunge”, este extrem de greu de prins de către pescari, iar unii spun că e mai probabil ca peştele să muşte atunci când e lună plină sau lună nouă. Un grup de cercetători ştiinţifici a verificat acest aspect al „folclorului pescăresc”, constatând cu surprindere că nu este lipsit de adevăr.

Muskellunge (Esox masquinongy) sau „muskie”, cum mai este numită, este o specie de ştiucă de mari dimensiuni întâlnită în lacurile Americii de Nord. Poate ajunge la 1,8 metri lungime şi peste 30 kg greutate. Dar rareori pescarii au şansa de a prinde un astfel de peşte: se spune că se prinde, în medie, un exemplar la 10.000 de aruncări cu undiţa.

Mulţi pescari cred că aceste ştiuci muşcă mai des în timpul fazelor de lună plină şi lună nouă. În cazul altor specii de peşti, există unele dovezi că fazele lunii le-ar influenţa activitatea, în special obiceiurile de hrănire, ceea ar influenţa şansele ca peştii să muşte din momeală. Unele ziare şi reviste publică aşa-numite „solunare”  – tabele care arată perioadele de activitate maximă pentru speciile de peşti din diferite zone geografice. 

Dar niciodată nu fusese verificat dacă aceste variaţii de activitate sunt valabile pentru muskie.

Oamenii de ştiinţă din cadrul U.S. Geological Survey şi Environmental Protection Agency au vrut să verifice aceste presupuse corelaţii. Ei au analizat datele privind 341.959 exemplare de muskie prinse între anii 1970-2-13 (date colectate de Muskies Inc., o organizaţie care se ocupă de pescuit şi protecţia naturii) şi le-au comparat cu calendarele lunare, pentru a afla dacă e adevărat ceea ce spune „folclorul pescăresc”.

Au constatat că poveştile pescăreşti au, în cazul acesta, un sâmbure de adevăr: într-adevăr, captura unui muskie era mai probabilă în timpul fazelor de lună plină şi lună nou. Un pescar care pescuieşte la muskie numai în cursul acestor faze îşi sporeşte şansele de a prinde un astfel de peşte cu 5%, faţă de cei care caută să-l prindă fără să ţină seama de faza lunii, au constatat cercetătorii.

Efectul lunii era mai puternic la latitudini mai mari, în cazul peştilor mai mari şi în cazul celor prinşi în miezul verii. Toate aceste corelaţii arată că nu e vorba despre faptul că se prind mai multe ştiuci doar fiindcă în fazele de lună nouă şi lună plină pescarii se duc în număr mai mare să le caute. Rezultatele sugerează că, într-adevăr, ştiucile se hrănesc mai intens în fazele de lună plină şi lună nouă, ceea ce măreşte şansele de a le prinde.

Studiul a fost publicat în jurnalul PLOS ONE.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase