Home » D:News » Fetuşii expuşi în uter la un nivel ridicat de hormoni masculini au un risc mai mare de a dezvolta autism

Fetuşii expuşi în uter la un nivel ridicat de hormoni masculini au un risc mai mare de a dezvolta autism

Fetuşii expuşi în uter la un nivel ridicat de hormoni masculini au un risc mai mare de a dezvolta autism
Publicat: 04.06.2014
Expunerea la niveluri ridicate de hormoni masculini în timpul vieţii intrauterine creşte riscul bebeluşilor de sex masculin de a dezvolta autism, au descoperit cercetătorii din Marea Britanie.

Cercetătorii de la Universitatea din Cambrigde consideră că studiul lor, efectuat pe un grup de peste 300 de băieţi, contribuie la identificarea cauzelor autismului, o stare patologică ce afectează copiii de ambele sexe, dar este mai frecventă în cazul băieţeilor.

Oamenii de ştiinţă au afirmat însă că această descoperire nu sugerează că autismul ar putea fi oprit prin blocarea hormonilor masculini – testosteronul şi alţi trei hormoni steroizi -, care au un rol important pentru dezvoltarea fetală, astfel încât inhibarea acestora ar putea fi prea riscantă.

Însă observaţiile oamenilor de ştiinţă britanici, publicate în revista Molecular Psychiatry, surprind un fenomen important ce are loc în timpul vieţii intrauterine, când autismul ar putea fi declanşat.

Michael Lombardo şi Simon Baron-Cohen, autorii studiului, au examinat mostre prelevate din lichidul amniotic pentru a afla dacă există vreun fenomen ce are loc în acest mediu timpuriu al dezvoltării fătului care să explice apariţia autismului.

Aceştia au descoperit că, în cazul unui grup de 128 de băieţi care au dezvoltat ulterior autism, nivelurile de hormoni steroizi din lichidul amniotic erau, în medie, deosebit de ridicate.

În schimb, în lichidul amniotic prelevat de la un grup de control de 217 băieţi fără autism, pe când aceştia erau bebeluşi, aceşti hormoni erau prezenţi într-o cantitate mult mai redusă.

„Acesta este unul dintre cei mai timpurii biomarkeri genetici identificaţi în cazul copiilor care au fost diagnosticaţi cu autism. Ştiam deja că un nivel prenatal ridicat de testosteron este asociat cu o dezvoltare socială şi a limbajului mai lentă, cu o atenţie mai mare faţă de detalii şi cu mai multe trăsături specifice autismului. Acum, pentru prima oară, am arătat că nivelul acestor hormoni steroizi este ridicat în cazul copiilor diagnosticaţi cu autism. Deoarece unii dintre aceşti hormoni sunt produşi în cantităţi mult mai mari în cazul bărbaţilor decât al femeilor, acest lucru ne-ar putea ajuta să explicăm de ce autismul este întâlnit mai frecvent în cazul copiilor de sex masculin„, a precizat Simon Baron-Cohen.

Studiul a inclus şi câteva fetiţe, însă cercetătorii au afirmat că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a afla dacă există o legătură similară între hormonii sexuali şi autism în cazul bebeluşilor de sex feminin.

Surse: Mediafax, BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase