Home » D:News » Vrei să fii mai puţin cheltuitor? Iată un truc psihologic surprinzător descoperit de cercetători

Vrei să fii mai puţin cheltuitor? Iată un truc psihologic surprinzător descoperit de cercetători

Vrei să fii mai puţin cheltuitor? Iată un truc psihologic surprinzător descoperit de cercetători
Publicat: 29.06.2014
Dacă oamenii se simt mai puternici, au tendinţa de a exercita un control mai bun asupra banilor, au descoperit oamenii de ştiinţă. Dar cum îi faci să se simtă mai puternici? Păcălind creierul printr-un truc psihologic: oamenii aşezaţi pe scaune mai înalte au tendinţa de a crede că deţin mai multă putere.

Cinci studii diferite au arătat că persoanele care şedeau într-un scaun înalt se arătau mai grijulii cu banii decât cele care şedeau pe o canapea joasă.

Decizia de a economisi sau nu bani era influenţată de sentimentele persoanei respective: cu cât se simţea mai puternică, cu atât suma pe care dorea să o economisească pentru viitor era mai mare, spun cercetătorii de la Stanford University şi Tilburg University.

Iar aşezarea la un nivel mai înalt, în sensul fizic al termenului, pe un scaun mai înalt, era corelată cu un sentiment de putere mai accentuat, în vreme ce aşezarea pe o canapea joasă îi făcea pe oameni să se simtă mai lipsiţi de putere. 

Oamenii aşezaţi pe scaune înalte s-au arătat însă dornici să economisească doar atunci când era vorba să strângă pur şi simplu bani, doar ca să-i aibă, nu pentru a-i cheltui mai târziu. 

Cercetătorii au concluzionat că persoanele care se simt puternice sunt înclinate să facă din acumularea banilor un mijloc de a-şi menţine această putere.  

Descoperirile pot fi utilizate atât de către companiile de asigurări care încearcă să-şi convingă clienţii să economisească bani pentru mai târziu (de exemplu, în fonduri de pensii), cât şi de indivizi, pentru a-şi înţelege mai bine  propria relaţie cu puterea şi banii şi a-şi gestiona mai bine finanţele personale.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase