Prima pagină D:News

Mister: unde dispar uriaşele „insule” de plastic din ocean?

Redactia Descopera.ro | 07.01.2014 | ● Vizualizări: 1447
Mister: nu se ştie unde dispar deşeurile de plastic de la suprafaţa oceanelor şi nici dacă acest fenomen va avea efecte pozitive sau negative.      (Foto: Shutterstock.com) + zoom
Galerie foto (1)

Acumulări de deşeuri din plastic, uneori de dimensiuni colosale, pot fi întâlnite în diferite puncte ale oceanului planetar, dar acum, aceste „insule” de gunoaie par să dispară într-un mod misterios, în ciuda faptului că producţia de plastic a lumii a crescut, spun specialiştii.

Una dintre explicaţii ar putea fi aceea că plasticul se degradează pănă la transformarea în particule extrem de mici, nedetectabile. O explicaţie alternativă ar fi că bucăţile de plastic de la suprafaţă se deplasează treptat spre adânc. 

Din păcate, aceste acumulări de plastic modifică profund ecosistemul oceanic, spune unul dintre autorii studiului, Andrés Cózar, ecolog la Universitatea din Cadiz, Spania. 

Cercetătorii au ajuns la concluzia derutantă că plasticul  dispare de la suprafaţa oceanelor analizând cantitatea de deşeuri de plastic plutitoare şi cifre legate de producţia de plastic şi de transformarea acestuia în gunoi. 

Nu se ştie dacă e un lucru bun sau rău; pe de o parte, înlăturarea plasticului de la suprafaţă micşorează pericolul la adresa păsărilor şi a mamiferelor marine; pe de altă parte, scufundarea acestor deşeuri în ocean ar putea afecta ecosistemele de adâncime.

Sursa: Live Science