Prima pagină D:News

Probleme cu alcoolul? Cele două întrebări care arată dacă eşti sau rişti să devii alcoolic

Redactia Descopera.ro | 07.09.2014 | ● Vizualizări: 4269
Abuzul de alcool nu este întotdeauna mărturisit, dar medicii de familie ar putea identifica problema cu ajutorul câtorva întrebări simple.      (Foto: Shutterstock.com) + zoom
Galerie foto (1)

Nu este întotdeauna uşor pentru un medic să stabilească dacă un pacient are probleme cu alcoolul. De obicei, se utilizează chestionare cu mai multe întrebări, dar un studiu pe această temă arată că lucrurile pot fi lămurite mai simplu: adesea, două întrebări sunt de ajuns pentru a elucida situaţia.

Multe dintre chestionarele care ar putea fi utilizate de medicii generalişti pentru a depista problemele cu alcoolul la pacienţii lor sunt prea lungi, având până la 10 întrebări, aşa că medicii renunţă adesea să le folosească. 

Cercetătorii de la University of Leicester au analizat 17 studii anterioare pe această temă, cuprinzând 5.646 de persoane, pentru a afla dacă o simplă verificare preliminară, cu ajutorul a 1-2 întrebări, poate constitui baza pentru o intervenţie ulterioară legată de problemele cu alcoolul ale pacienţilor.

Au ajuns la concluzia că două întrebări sunt suficiente pentru a clarifica în bună măsură situaţia; eventual, în unele cazuri, mai pot fi utile alte 4 întrebări pentru a lămuri neclarităţile.

Această abordare elucidează problema cu acurateţe de 90,9%, au constatat cercetătorii, care şi-au expus concluziile într-un articol publicat în British Journal of General Practice.

Iată cele două întrebări esenţiale:

De câte ori vi se întâmplă să beţi şase sau mai mult de şase pahare cu băuturi alcoolice în cadrul unei singure ocazii?

Ca urmare a consumului de alcool, vi s-a întâmplat, în cursul anului trecut, vreun lucru care aţi dori să nu se fi întâmplat?

Aşa banale cum par aceste două întrebări, răspunsurile la ele sunt esenţiale (şi adesea suficiente) pentru a-l lămuri pe medic dacă pacientul său are probleme (nemărturisite) cu alcoolul. 

Cu ajutorul a doar aceste două întrebări, a putut fi identificat corect abuzul de alcool în 87,2% dintre cazuri; când pacienţii nu aveau probleme cu alcoolul, cele 2 întrebări au identificat corect acest lucru în 79,8% dintre cazuri.

Această abordare simplă permite, aşadar, medicilor generalişti să detecteze cu uşurinţă abuzul de alcool la o mare parte din populaţie.

Sursa: The Independent