Lentilele de contact inteligente de la Google, ce monitorizează în timp real glicemia, mai aproape de lansare

16 07. 2014, 00:00

Divizia Alcon a Novartis va colabora cu divizia de cercetare Google X a operatorului celui mai folosit motor de căutare pe Internet, pentru crearea unor lentile cu senzori neinvazivi, microcipuri şi componente electronice în miniatură, care să permită monitorizarea nivelului de insulină al diabeticilor sau să redea vederea persoanelor care nu mai pot citi fără ochelari, se arată într-un comunicat al companiei elveţiene.

Termenii acordului nu au fost dezvăluiţi.

Directorul general al Novartis, Joe Jimenez, a afirmat în aprilie, la anunţarea unui plan de restructurare de 28,5 miliarde de dolari, că îngrijirea ochilor reprezintă unul din cele trei domenii de importanţă majoră ale grupului, alături de medicamentele sub brand propriu şi medicamentele generice.

Planul de restructurare a inclus vânzarea diviziilor producătoare de vaccinuri şi de produse pentru îngrijirea sănătăţii animalelor şi achiziţia diviziei de medicamente pentru tratarea cancerului a GlaxoSmithKline.

„Este un pas major pentru noi, de a trece dincolo de graniţa managementului tradiţional al afecţiunilor, începând cu ochii”, afirmă Jimenez într-un comunicat.

Jimenez a declarat luna trecută, la o întâlnire cu investitorii, că tehnologia va deveni tot mai importantă în industria farmaceutică, pacienţii adoptând un rol mai activ în îngrijirea propriei sănătăţi.

Google a anunţat în ianuarie că lucrează la proiectarea unor lentile inteligente, după ce Bloomberg a relatat că reprezentanţii companiei s-au întâlnit cu oficiali ai Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente, care aprobă echipamentele medicale.

Surse: Mediafax, Novartis