Home » D:News » Descoperire neaşteptată lângă Marea Piramidă de la Giza (FOTO)

Descoperire neaşteptată lângă Marea Piramidă de la Giza (FOTO)

Publicat: 17.07.2014
Arheologii care restaurau un mormânt antic descoperit lângă Marea Piramidă de la Giza au descoperit o pictură murală deosebită.

Pictura, care datează de acum 4.300 de ani, înfăţişează scene din viaţa cotidiană, inclusiv bărci plutind pe Nil şi o vânătoare de păsări.

De asemenea, arheologii au găsit scene în care apare un bărbat pe nume Perseneb alături de soţia lui şi de căţelul lor.

Deşi regiunea Giza este celebră pentru piramide, situl arheologic ascunde foarte mult morminte care aparţin unor nobili cu diferite funcţii în timpul Vechiului Regat (2649-2150 î.e.n.), perioadă în care au fost ridicate şi piramidele.

Pictura a fost descoperită de o echipă de la Institutul de Studii Orientale al Academiei de Ştiinţe din Rusia, care sapă în această zonă încă din 1996.

În anul 2012, arheologii au început să restaureze mormântul lui Perseneb, care fusese preot, potrivit inscripţiilor găsite aici.

Mormântul lui se află la doar 300 de metri est de Marea Piramidă şi conţine 3 încăperi: camera de ofrande, camera centrală şi camera unde se află sarcofagul.

Aici au fost găsite şi 11 statui care îl înfăţişează pe preot şi pe membrii familiei sale.

Potrivit unor documente arheologice mai vechi, din secolul al XIX-lea, acest mormânt datează din perioada 2450-2350 î.e.n., adică din timpul dinastiei a V-a.

Deşi mormîntul era cunoscut de mult, arheologii ruşi au găsit pictura abia în timpul restaurării lui.

Desenele se află pe peretele estic din camera centrală. Frumoasele desene din mormintele egiptene sunt însă grav afectate de poluare şi de faptul că în trecut unii oameni săraci chiar locuiau în aceste morminte antice.

Arheologii speră că vor putea reconstitui şi conserva pictura. Ei vor cerceta şi alte morminte din zonă, unde bănuiesc că se află picturi murale, dar care sunt acum acoperite de praf şi murdărie.

Munca de restaurare a mormântului lui Perseneb a fost sponsorizată de o fundaţie din Marea Britanie.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase