Home » D:News » A fost creat un tratament promiţător pentru pacienţii cu HIV şi hepatita C. O singură pastilă costă 1.000 de dolari

A fost creat un tratament promiţător pentru pacienţii cu HIV şi hepatita C. O singură pastilă costă 1.000 de dolari

A fost creat un tratament promiţător pentru pacienţii cu HIV şi hepatita C. O singură pastilă costă 1.000 de dolari
Publicat: 21.07.2014
Un nou tratament contra hepatitei C a avut o serie de rezultate încurajatoare pe pacienţii diagnosticaţi în paralel şi cu HIV, virusul care declanşează SIDA, însă preţul acestuia rămâne deocamdată unul exorbitant, potrivit unui studiu publicat în Statele Unite ale Americii.

Pacienţii din acest studiu au primit Sofosbuvir, un medicament creat de compania americană Gilead Sciences, care a depus o cerere de aprobare pentru piaţa americană încă din 2013, dar care a devenit destul de repede un subiect controversat în publicaţiile medicale din cauza costului său ridicat (aproape 1.000 de dolari pentru o pastilă). Pacienţii au primit în acelaşi timp un alt medicament, cunoscut şi deja existent pe piaţă, Ribavirin.

În cadrul acestui studiu, publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA), un număr de 223 de pacienţi au fost trataţi timp de 12 săptămâni sau 24 săptămâni.

Pentru cei mai mulţi dintre ei – între 67% şi 94%, în funcţie de tipul de hepatită C pe care îl contractaseră şi dacă au fost deja trataţi sau nu contra acestei boli în trecut – medicii au constatat că hepatita C a dispărut din organism şi nu a revenit în primele 12 săptămâni după oprirea tratamentului.

Măsurile utilizate de oamenii de ştiinţă au permis stabilirea faptului că aceşti pacienţi puteau fi consideraţi vindecaţi din punct de vedere clinic de hepatita C, o maladie gravă a ficatului, adeseori cronică.

Studiul s-a oprit după a 12-a săptămână de la încheierea tratamentului, deci reacţiile de după cele 12 săptămâni nu sunt cunoscute.

Aproape 7 milioane de persoane din lumea întreagă sunt infectate în acelaşi timp cu HIV şi hepatita C, potrivit articolului publicat în JAMA. Tratarea simultană a celor două infecţii este dificilă, întrucât pacienţii au nevoie să ia interferon pentru a lupta contra hepatitei C, iar acesta interacţionează negativ cu antiretroviralele prescrise contra HIV.

În cadrul studiului, doar şapte persoane dintre cele 223 au fost nevoite să oprească tratamentul din cauza efectelor secundare neplăcute – oboseală, insomnie, dureri de cap şi ameţeli.

De asemenea, oamenii de ştiinţă recunosc faptul că acest studiu nu este unul dintre cele mai aprofundate, întrucât pacienţii nu au fost împărţiţi în grupuri, care ar fi trebuit apoi comparate între ele – de exemplu, cu un grup care ar fi primit un alt tratament sau un placebo.

Aspectul pozitiv care rămâne totuşi valabil este acesta: au existat mulţi pacienţi care au prezentat „rate ridicate de răspuns virusologic, susţinut, timp de 12 săptămâni după oprirea tratamentului”, au declarat autorii studiului, coordonaţi de Max Sulkowski de la Universitatea Johns-Hopkins.

Într-un editorial care a însoţit studiul, Michael Saag de la Facultatea de medicină din cadrul Universităţii Alabama, afirmă că această combinaţie de medicamente (Sofosbuvir şi Ribavirin) „reprezintă un pas semnificativ spre înainte”, dar costul tratamentului rămâne totuşi foarte mare pentru ca acesta să fie utilizat pe scară largă.

„În combinaţie cu Ribavirin, preţul mediu al tratamentului pentru 12 săptămâni este de 94.500 de dolari şi de 189.000 de dolari pentru 24 săptămâni”, a precizat Michael Saag.

Surse: Mediafax, AFP, Bloomberg, Hopkins Medicine

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase