Home » D:News » Epidemia de Ebola progresează: Guineea decretează „urgenţă sanitară naţională”

Epidemia de Ebola progresează: Guineea decretează „urgenţă sanitară naţională”

Epidemia de Ebola progresează: Guineea decretează „urgenţă sanitară naţională”
Publicat: 14.08.2014
Preşedintele Guineei Alpha Condé a decretat, începând de miercuri, "urgenţă sanitară" în ţară împotriva epidemiei febrei hemoragice Ebola, într-o declaraţie citită pe postul public de televiziune, relatează AFP.

„OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) a decretat urgenţă sanitară mondială împotriva bolii provocate de virusul Ebola. Având în vedere că Guineea este semnatară a constituirii OMS, declar urgenţă sanitară naţională împotriva bolii cauzate de virusul Ebola în Republica Guineea”, se arată în declaraţie.

Condé a anunţat o serie de nouă măsuri, care intră în vigoare „începând de la 13 august”, între care consolidarea controlului, restricţii de circulaţie şi interdicţia de a transfera cadavre „dintr-o localitate în alta până la sfârşitul epidemiei”.

Se instituie totodată „un cordon sanitar susţinut de către agenţi de sănătate şi serviciile de securitate şi apărare la toate posturile frontaliere de intrare” în Guineea, se mai arată în declaraţie.

În plus, „circulaţia persoanelor este restrânsă şi supusă unor măsuri de control sanitar în diverse puncte de trecere terestre, maritime şi aeroportuare”.

În declaraţie se stipulează că „întregul personal din domeniile sanitar şi serviciilor de securitate şi apărare este mobilizat în lupta împotriva bolii” şi că toate componentele statului şi societăţii sunt invitate „să se asocieze luptei” în privinţa sensibilizării şi prevenţiei.

De asemenea, „toate cazurile suspecte vor face obiectul unei prelevări sistematice şi unei spitalizări până la obţinerea rezultatelor de laborator” şi „se interzice în mod oficial tuturor persoanelor de contact (susceptibile să fie purtătoare ale virusului) să se deplaseze în afara zonei de reşedinţă până la sfârşitul perioadei de supraveghere”.

Potrivit altei măsuri, „este interzis să se procedeze la transferul cadavrelor dintr-o localitate în alta, până la sfârşitul epidemiei”.

Preşedintele a adresat un avertisment oricui refuză să respecte aceste măsuri.

„Orice persoană care se va opune sau va îndemna la opoziţie, indiferent în ce fel, faţă de detectarea, tratarea, izolarea sau examinarea unui bolnav, unui suspect sau unui contact va fi considerată o ameninţare la adresa sănătăţii publice şi va suporta rigoarea legii”, se arată în declaraţie, fără alte precizări.

Epidemia de Ebola a izbucnit la începutul anului în sud-estul Guineei, după care s-a propagat în Liberia şi Sierra Leone, două ţări vecine. Începând din iulie, ea afectează Nigeria, dar într-o măsură mai mică.

Ultimul bilanţ comuncat miercuri de către ONU era de 1.069 de morţi, din peste 1.975 de cazuri confirmate, suspecte sau probabile. Numai în Guineea s-au înregistrat 510 cazuri, dintre care 337 mortale, potrivit aceluiaşi bilanţ.

Gambia a suspendat temporar zborurile provenind din Guineea, Liberia şi Sierra Leone

Gambia a suspendat temporar zborurile provenind din Guineea, Liberia şi Sierra Leone, trei ţări afectate dur de o epidemie de Ebola, potrivit unei scrisori a Ministerului Transporturilor după care AFP a obţinut o copie miercuri seara.

În scrisoare, datată la 7 august, un oficial din cadrul ministerului cere conducerilor diverselor companii aeriene care deservesc Gambia să nu mai transporte pasageri provenind de la Freetown, Conakry şi Monrovia la Banjul.

Decizia intră în vigoare pe loc, pe o durată neprecizată, potrivit scrisorii.

În document nu se stabileşte însă nicio legătură între această suspendare şi epidemia de Ebola care afectează dur Guineea, Liberia, Sierra Leone şi, în mai mică măsură, Nigeria.

O sursă de la Ministerul Sănătăţii din Gambia a declarat pentru AFP că măsura a fost adoptată cu scopul de a preveni introducerea în ţară a virusului care provoacă această febră hemoragică foarte contagioasă şi în cele mai multe cazuri mortală.

Gambia a suspendat deja zborurile provenind din Guineea, Liberia şi Sierra Leone timp de o lună, în aprilie-mai.

Nigeria a anunţat pe 10 august oprirea temporară a zborurilor companiei naţionale din Gambia – Gambia Bird Airlines – pe teritoriul său, evocând măsuri „nesatisfăcătoare” adoptate de către companie faţă de epidemia de Ebola din regiune.

Niciun caz de Ebola nu a fost semnalat, până în prezent, în Gambia. Până săptămâna trecută, compania aeriană naţională a acestei ţări asigura două legături săptămânal către Lagos şi zboruri către alte ţări vest-africane, inclusiv Sierra Leone şi Liberia.

Potrivit ultimului bilanţ prezentat miercuri de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, febra Ebola a provocat moartea a 1.069 de persoane din 1.975 de cazuri (confirmate, suspecte sau probabile), în Nigeria înregistrându-se trei decese. Cifra reprezintă o rată a deceselor de 54%.

Din cauza epidemiei, mai multe state şi companii au decis să nu mai asigure zboruri către şi dinspre ţările afectate.

Berlinul le cere cetăţenilor germani să părăsească ţările afectate de Ebola

Berlinul le-a cerut miercuri cetăţenilor germani să părăsească Sierra Leone, Liberia şi Guineea, ţări afectate de o epidemie de febră hemoragică Ebola, relatează AFP.

„S-a decis să le cerem tuturor cetăţenilor să părăsească Guineea, Sierra Leone şi Liberia, unde situaţia continuă să fie critică”, a declarat Martin Schaefer, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Acest lucru nu vizează personalul medical care luptă împotriva virusului, nici reprezentanţele germane, ambasadele rămân deschise”, a precizat Schaefer.

Africa de Vest încerca miercuri să nu cedeze panicii în faţa Ebola, în pofida celor 1.000 de decese provocate de epidemie şi de lipsa mijloacelor disponibile, în timp ce comunitatea internaţională a promis să ofere ajutor.

Epidemia de Ebola, cea mai gravă de la apariţia acestei febre hemoragice în 1976, s-a soldat cu 1.013 morţi în Africa de Vest, dintre care 373 în Guineea, unde a izbucnit la începutul anului, după care s-a propagat în Liberia şi Sierra Leone, potrivit ultimelor date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase