Home » D:News » Un tablou de Claude Monet, găsit în valiza rămasă în spital a deţinătorului „comorii naziste”

Un tablou de Claude Monet, găsit în valiza rămasă în spital a deţinătorului „comorii naziste”

Un tablou de Claude Monet, găsit în valiza rămasă în spital a deţinătorului „comorii naziste”
Publicat: 08.09.2014
Un peisaj pictat de Claude Monet a fost descoperit într-o valiză care a aparţinut colecţionarului german de artă Cornelius Gurlitt, care a decedat în luna mai, iar autorităţile investighează acum posibilitatea ca tabloul să fi fost una dintre operele de artă furate de nazişti în anii 1940.

Potrivit bbc.com, valiza în care se afla tabloul pictorului impresionist francez Claude Monet a fost lăsată în spitalul german în care Cornelius Gurlitt şi-a petrecut ultimele zile din viaţă. Acesta a murit pe 6 mai, la vârsta de 81 de ani.

Gurlitt avea o colecţie de 1.280 de opere de artă, ascunsă în apartamentul său din München. Obiectele au fost însă confiscate de autorităţi în 2012, în timpul unei percheziţii efectuate la domiciliul bărbatului, ca parte a unui proces de evaziune fiscală. Printre tablourile găsite atunci se numără pânze semnate de Pablo Picasso, Marc Chagall şi Henri Matisse. Detaliile acestei descoperiri au fost date publicităţii abia în noiembrie 2013.

Potrivit responsabililor de colecţia de artă, tabloul găsit în valiza lui Cornelius Gurlitt este un peisaj, cu nuanţe majoritare de albastru deschis, pictat pe hârtie, care ar putea data din 1864. Tabloul pare să aibă asemănări cu o altă creaţie a lui Monet, „Plaja din Sainte-Adresse”, care a fost pictată în 1867.

În iulie, câteva opere de artă au fost găsite în apartamentul lui Cornelius Gurlitt, inclusiv două sculpturi despre care se crede că ar putea fi create de Auguste Rodin şi Edgar Degas.

Cornelius Gurlitt a moştenit colecţia de la tatăl său, Hildebrand, un negustor de artă care lucra cu opere de artă confiscate de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Hildebrand Gurlitt a fost însărcinat de Adolf Hitler cu comercializarea operelor de artă confiscate de la evrei sau pe care naziştii le considerau „degenerate”.

Cornelius Gurlitt a lăsat moştenire colecţia de artă, prin testament, Muzeului de Artă din Berna, Elveţia, iar acesta are la dispoziţie câteva luni să hotărască dacă acceptă sau nu donaţia.

În luna iunie, un tablou de Henri Matisse a fost prima pictură despre care a existat confirmarea că a fost furată de nazişti. Lucrarea a fost conficată de la negustorul de artă evreu Paul Rosenberg, în 1941. Pictura va fi returnată familiei lui Rosenberg.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase