Home » D:News » Proiecţia celui mai lung film din lume va dura o lună, iar pelicula va fi distrusă integral la final

Proiecţia celui mai lung film din lume va dura o lună, iar pelicula va fi distrusă integral la final

Proiecţia celui mai lung film din lume va dura o lună, iar pelicula va fi distrusă integral la final
Publicat: 12.09.2014
Cel mai lung film din lume, "Ambiancé", al regizorului suedez Anders Weberg, va avea premiera în 2020, iar pelicula va rula o singură dată, simultan pe toate continentele, urmând ca originalul şi toate copiile să fie distruse la final, potrivit lepoint.fr.

Retras la ferma sa din sudul Suediei, în micul sat Kölleröd, Anders Weberg îşi împarte timpul între animalele sale, îngrijirea grădinii de legume şi realizarea filmului său. „Trebuie să am două ore de film săptămânal, pentru a menţine ritmul, deci trebuie să filmez vreo opt sau nouă ore”, spune Weberg. În urmă cu trei ani, regizorul şi-a propus să facă cel mai lung lungmetraj din lume. Un film de 720 de ore, intitulat „Ambiancé”, a cărui lansare este prevăzută pentru 2020. „Progresul este satisfăcător. 300 de ore sunt deja gata”, afirmă regizorul.

Prezent la festivalul Videoformes de la Clermont-Ferrand în februarie, pentru a prezenta un teaser de 72 de ore, cineastul suedez în vârstă de 46 de ani a suscitat interesul. „Proiecţia a fost intensă. 90% dintre cei care l-au văzut (teaser-ul, n.r.), fie că a fost în diverse proiecţii prin lume sau pe internet, nu mai văzuseră vreodată ceva asemănător. Teaser-ul le-a dat percepţia unui cinema alternativ”, spune Weberg.

„Nu este un proiect liniar. Nu aderă la definiţia uzuală a unui film. Dar, până la urmă, ce este un film?”, se întreabă regizorul. Creaţia sa, orice ar fi, va fi autobiografică, formată dintr-o succesiune de amintiri care vor fi legate una de alta „emoţional”, nu cronologic. „Am pus în film locurile pe care le-am vizitat, oamenii pe care i-am întâlnit, visurile mele, speranţele”, explică cineastul. O mare parte a filmului – şi teaser-ul integral – este dedicată fiului său André, care a murit în ianuarie, din cauza unei supradoze de droguri. „A trăit alături de mine până la 16 ani. Într-un fel, toate secvenţele au legătură cu el”, continuă realizatorul.

Anders Weberg, care a mai realizat un film de 9 ore şi 9 secunde în 2009, spune că este vorba despre a da importanţă timpului: „Această noţiune a fost întotdeauna un subiect de studiu major, fie că e vorba de perspectivă religioasă, filosofică sau ştiinţifică. Avem cu toţii o relaţie cu timpul, chiar dacă acesta nu există”. Când vine vorba de durată, nu este vorba de întâmplare. „Numărul 720 mă urmăreşte de mult timp, mai ales că şi corespunde rezoluţiei video în sistemul PAL. Dar motivul principal este că filmul va dura o lună întreagă. este interesant şi din punct de vedere matematic, fiind un număr Harshad, rezultatul înmulţirii 1 x 2 x 3 x 4 x 5 x 6”, explică suedezul.

„Ambiancé” este un proiect pentru muzee, nu pentru sălile de cinema. Nu va fi proiectat integral decât o dată, „pe toate continentele lumii simultan”, apoi filmul şi toate copiile sale vor fi distruse.”Nimeni, în afară de mine, nu va putea să îl vadă integral. Mi se pare frumos lucrul acesta” surâde Anders. „Ce va rămâne sunt amintirile celor care au văzut bucăţele din el”, a adăugat acesta.

Atingerea recordului pentru cel mai lung film din lume nu este decât un bonus. Până la lansarea din 2020, altcineva ar putea realiza un film mai lung. „Ca să fiu sincer, nu fac asta decât pentru mine. Până la urmă, e nevoie ca acest film să fie văzut? Este ultimul meu film, un fel de experienţă personală ultimă. Este ceva magic în a te consacra atât de mult timp unei opere. Se întâmplă ceva în interiorul meu”, mărturiseşte Weberg.

Cinefilii cei mai nerăbdători mai au deci puţin mai mult de cinci ani de aşteptare. Două noi teasere, unul de 7 ore şi 20 de minute, prevăzut pentru 2016, şi al doilea de 72 de ore, ce va fi lansat în 2018, sunt aşteptate să mai ridice misterul despre ce este „Ambiancé”.

Sursa: Mediafax

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase