Home » D:News » Pe 26 septembrie este Noaptea Cercetătorilor 2014. Vă aşteaptă drone, roboţi şi observaţii astronomice

Pe 26 septembrie este Noaptea Cercetătorilor 2014. Vă aşteaptă drone, roboţi şi observaţii astronomice

Pe 26 septembrie este Noaptea Cercetătorilor 2014. Vă aşteaptă drone, roboţi şi observaţii astronomice
Publicat: 11.09.2014
Noaptea Cercetătorilor, un eveniment internaţional care arată publicului larg ce înseamnă să fii cercetător, se va desfăşura în acest an pe 26 septembrie, în Bucureşti şi în alte 15 oraşe din ţară, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

Pe 26 septembrie, Noaptea Cercetătorilor îi invită pe toţi cei curioşi la o călătorie în lumea fascinantă a ştiinţei. Cercetători, ingineri, exploratori şi inventatori le dau întâlnire celor pasionaţi în campusurile universitare şi zonele centrale ale oraşelor Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Craiova, Galaţi, Braşov, Suceava, Bacău, Arad, Sibiu, Piatra-Neamţ, Tulcea, Oradea şi Târgu-Jiu. Alături de ei, publicul poate lua parte la experimente inedite, conferinţe captivante şi concursuri cu premii atrăgătoare. Programul pentru fiecare oraş poate fi consultat pe www.noapteacercetatorilor.eu.

Călătoria în lumea ştiinţei va începe devreme, la ora 17.00, în toate aceste oraşe. Drone, roboţi, spectacole cu lasere, iluzii optice, levitaţie, metale lichide, observaţii astronomice şi prin microscop, călătorii virtuale prin Sistemul Solar şi alte experimente inedite îi aşteaptă pe vizitatori.

În unele spaţii va exista o zonă destinată celor mici, plină de jocuri care să le stimuleze creativitatea şi gândirea critică, dar şi să-i binedispună. Pentru cei mai mari au fost pregătite dezbateri şi conferinţe pe temele cele mai de interes la ora actuală în cercetare. Pentru a nu rata şansa de a sta faţă în faţă cu cei mai renumiţi cercetători români şi a lua parte la activităţile pregătite de aceştia se recomandă rezervarea unui loc pe www.noapteacercetatorilor.eu din timp.

Organizatorii ediţiei din 2014 îi provoacă totodată pe curajoşi să îşi testeze inovaţia şi creativitatea în universul ştiinţific, prin participarea la două concursuri organizate înainte de eveniment.

Primul este un concurs de videoclipuri „Vreau să fiu cercetător”, dedicat pasionaţilor de ştiinţă, indiferent de vârstă. Înscrierile se pot face până pe 17 septembrie, prin încărcarea pe YouTube/Vimeo a unui material video care prezintă în maximum două minute concepţia personală cu privire la activitatea de cercetare.

Al doilea concurs este o competiţie de desene, intitulată „Cercetătorii şi laboratoarele lor”, la care se pot înscrie elevi şi grupuri de maximum 5 elevi, precum şi orice persoană pasionată de ştiinţă care însă nu desfăşoară activitate de cercetare, până pe 19 septembrie, inclusiv.

Premiile vor fi decernate în seara de 26 septembrie, când vor avea loc şi o tombolă pentru participanţi, precum şi alte concursuri cu premii instant.

În fiecare oraş va fi organizată şi o zonă dedicată Uniunii Europene, unde vor fi pregătite concursuri de cunoştinţe generale, o tombolă cu premii şi alte surprize.

Ediţia din acest an a Nopţii Cercetătorilor propune două abordări complementare ale două echipe organizatoare – #Researchers4Humanity (#R4H), care prezintă o nouă abordare a interacţiunii dintre publicul larg şi lumea cercetătorilor prin activităţi şi informaţii legate de modul în care cercetarea ştiinţifică contribuie la progresului umanităţii, şi #doyouspeakscience, care reaminteşte faptul că ştiinţa uneşte oamenii dincolo de graniţele lingvistice şi geografice şi organizează activităţi pentru a dezvălui ştiinţa care ne înconjoară într-un limbaj pe înţelesul tuturor.

Noaptea Cercetătorilor se înscrie în seria evenimentelor „Marie Curie”, la nivelul Uniunii Europene, şi îşi propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător şi cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

Primul eveniment european Noaptea Cercetătorilor a fost organizat în 2005 şi a atras până în prezent 1,5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar publicului şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor. Ediţia din 2013 a atras peste 40.000 de vizitatori în România.

Această ediţie a evenimentului Noaptea Cercetătorilor este organizată în România, sub egida Uniunii Europene şi patronajul Ministerului Educaţiei Naţionale de cele două echipe: #Researchers4Humanity (Asociaţia Invenio, Target Active Training, Centrul de Studii Complexe, Institutul Naţional de Cercetare în Sport) şi #doyouspeakscience (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj, Universitatea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Vest din Timişoara, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, Institutul de Fizică Atomică, Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” şi Institutul de Ştiinţe Spaţiale, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale).

În fiecare oraş, evenimentul este organizat în parteneriat cu jucători importanţi din cercetare, precum Asociaţia Cygnus (Suceava), Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Universitatea Transilvania Braşov.

Surse: MediafaxNoaptea Cercetătorilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase