Home » D:News » Un cutremur puternic ar putea avea loc periculos de aproape de România: s-au acumulat tensiuni care s-ar putea descărca într-un seism violent

Un cutremur puternic ar putea avea loc periculos de aproape de România: s-au acumulat tensiuni care s-ar putea descărca într-un seism violent

Un cutremur puternic ar putea avea loc periculos de aproape de România: s-au acumulat tensiuni care s-ar putea descărca într-un seism violent
Publicat: 14.09.2014
Când un segment al unei falii seismice majore nu mai dă niciun „semn de viaţă”, asta poate însemna două lucruri; fie că acest „gol seismic” este inactiv, două plăci tectonice alunecând paşnic una pe lângă cealaltă, fie că segmentul poate fi sursa unor potenţiale cutremure, în zonă acumulându-se treptat tensiuni care s-ar putea descărca sub forma unui seism puternic. Cercetări realizate în zona Faliei Anatoliene Nordice îi fac pe oamenii de ştiinţă să presupună că în scurt timp ar putea avea loc în Turcia un cutremur de mare intensitate.

Specialiştii de la MIT şi din Turcia au observat, în diferite segmente ale Faliei Nordice Anatoliene, ambele tipuri de comportamente. Falia se întinde pe o lungime de 745 km, peste partea de nord a Turciei, până în Marea Egee.

Analizând date GPS adunate în 20 de observaţii, cercetătorii au ajuns la concluzia că următorul seism major în regiune – probabil cu magnitudinea de 7 sau mai mare – ar avea loc, cu mare probabilitate, de-a lungul unui gol seismic situat sub Marea Marmara, la aproximativ 8 km de Istanbul. Pe acest segment nu s-au mai înregistrat cutremure de 250 de ani, aşa că s-au acumulat tensiuni care s-ar putea descătuşa violent, sub forma unui cutremur de magnitudine mare, cred autorii studiului. Rezultatele studiului au fost publicate în Geophysical Research Letters.

Având în vedere că Istanbul e un oraş cu populaţie numeroasă şi cu multe clădiri vechi şi/sau neconforme cu standardele actuale de construcţie recomandate pentru zonele cu risc seismic, efectele unui cutremur puternic în această zonă ar putea fi devastatoare.

Chiar dacă e imposibil de spus când va avea loc un astfel de cutremur, căci seismele nu pot fi prezise cu precizie de câteva ore, explică oamenii de ştiinţă, e bine ca autorităţile să fie avertizate şi să încurajeze oamenii să fie pregătiţi.

Există şi posibilitatea ca tensiunile acumulate să se descarce printr-o serie de cutremure mai mici, dar, având în vedere caracteristicile seismelor mari petrecute de-a lungul Faliei Anatoliene Nordice, e mai probabil, spun experţii, să aibă loc un cutremur de mari proporţii în apropiere de Istanbul, în următoarele decenii.

Sursa: MIT News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase