Home » D:News » Operaţii pe creier acum 2.300 de ani? Două cranii spun o poveste aparent imposibilă (FOTO)

Operaţii pe creier acum 2.300 de ani? Două cranii spun o poveste aparent imposibilă (FOTO)

Publicat: 20.09.2014
Arheologii au descoperit două cranii vechi de peste 2.000 de ani, care poartă semne clare ale unor intervenţii chirurgicale dificile, cărora pacienţii le-au supravieţuit.

Craniile au fost găsite în Munţii Atlai din Siberia şi aparţin unor membri ai tribului Pazyryk. Cele două persoane suferiseră operaţii pe creier şi supravieţuiseră.

Cercetătorii sunt uimiţi de metoda folosită de medicii de acum 2.300 de ani şi vor să reconstituie, cu unelte similare, intervenţia, dar pe o persoană decedată.

Trepanaţia este o procedură chirurgicală, prin care medicul face o gaură în craniul bolnavului.

Metoda se foloseşte pentru a reduce inflamaţia creierului, dar istoricii cred că era aplicată în mod greşit şi din dorinţa de a trata unele afecţiuni ale sistemului nervos.

Una din cele două cranii arată că bărbatul, care avusese între 40 şi 45 de ani, a suferit o lovitură la cap şi probabil a făcut ulterior un hematom subdural (acumulare de sânge care se formează între craniu şi creier).

Această afecţiunea i-a provocat probabil dureri de cap, vomă şi chiar paralizie parţială. Trepanaţia a îndepărtat hematomul şi ulterior osul craniului a început să crească, să se refacă, semn că pacientul a mai trăit câţiva ani după operaţie.

Al doilea craniu arată că bărbatul avea o malformaţie ereditară, iar starea lui a fost ameliorată în urma trepanaţiei.

Procedura putea provoca infecţii grave şi se folosea doar în cazuri extreme. În Europa medievală, şansa de supravieţuire a unui pacient care era supus trepanaţiei era de doar 10%.

Chiar şi acum trenapaţia se foloseşte destul de rar şi necesită o foarte bună pregătire a medicilor.

Alături de cele două cranii de bărbaţi, arheologii au găsit şi craniul unei femei de aproximativ 30 de ani, care nu supravieţuise însă intervenţiei. Ea s-a lovit la cap în urma unei căzături şi a murit în timul operaţiei sau imediat după.

Experţii cred că tribul Pazyryk avea cunoştinţe de medicină similare celor descrise în documentele medicale ale lui Hipocrate, Hippocratic Corpus.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase