Home » D:News » Semnale misterioase detectate de un instrument montat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

Semnale misterioase detectate de un instrument montat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

09.23.2014
Semnale misterioase detectate de un instrument montat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale
Alpha Magnetic Spectrometer, un detector de particule aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, oferă indicii importante despre materia neagră, care alcătuieşte peste 90% din masa Universului.

Spectometrul a analizat 41 de miliarde de raze cosmice şi a detectat semnale care par să corespundă particulelor neutralino, care alcătuiesc materia neagră.

Cercetătorii au urmărit raportul dintre numărul pozitronilor şi cel al electronilor. Iniţial, ei au remarcat o creştere a numărului de pozitroni, apoi o scădere bruscă, semn al intervenţiei materiei negre, crede Michael Turner, directorul Institutului Kavli pentru Cosmologie de la Universitatea Chicago.

Pozitronii sunt echivalentul electronilor pentru antimaterie.

Dacă teoria cercetătorilor este corectă, o zonă uriaşă de materie neagră, de peste 1 milion de ani-lumină în diametru, înconjoară galaxia vizibilă, care are doar 100.000 de ani-lumină în diametru.

Potrivit fizicienilor, materia vizibilă (stele, planete, galaxii) reprezintă doar 5% din totalul masei Universului. Restul este materie neagră şi energie neagră (forţa care se opune gravitaţiei).

Alpha Magnetic Spectrometer încearcă să demonstreze existenţa particulelor de materie neagră neutralino, care, dacă există, se vor ciocni unele cu altele şi vor duce la eliberarea de particule care pot fi detectate.

Samuel Ting, coordonatorul studiului, care lucrează pentru CERN şi MIT, spune că nu are deocamdată dovada clară a existenţei materiei negre. Fizicienii trebuie să excludă orice altă sursă care ar putea emite aceste particule, de exemplu pulsarii.

Pentru asta, cercetătorii vor analiza şi raportul dintre protoni şi antiprotoni.

Alpha Magnetic Spectrometer este un instrument care a costat 2 miliarde de dolari şi a fost montat la bordul Staţiei Spaţiale în anul 2011.

De atunci, a analizat 41 de miliarde de raze cosmice din cele 54 de miliarde detectate. Astfel, el a identificat 10 milioane de particule care sunt electroni şi pozitroni.

Rezultatele studiului au fost publicate în Physical Review Letters.

Sursa: Discovery News