Home » D:News » Descoperire promiţătoare despre vin: formele de viaţă care trăiesc în el ar putea fi benefice pentru sănătatea noastră

Descoperire promiţătoare despre vin: formele de viaţă care trăiesc în el ar putea fi benefice pentru sănătatea noastră

Mihaela Stanescu 09.28.2014
Descoperire promiţătoare despre vin: formele de viaţă care trăiesc în el ar putea fi benefice pentru sănătatea noastră
Vinul conţine bacterii care ar putea aveau efecte pozitive asupra sănătăţii oamenilor, la fel ca bacterile din lactatele probiotice, arată cercetări realizate în Spania.

Specialiştii au izolat din vin 11 tulpini de bacteriui, printre care tulpini de Lactobacillus (care se întâlnesc şi în iaurt), Oenococcus şi Pediococcus, care sunt implicate în fabricarea vinului.

Până acum, proprietăţile probiotice ale vinului au fost prea puţin studiate, principalele alimente probiotice fiind considerate lactatele fermentate, explică Dolores González de Llano, din cadrul Universidad Autónoma de Madrid, Spania.

Probioticele sunt importante pentru menţinerea echilibrului florei bacteriene din intestin (microbiomului intestinal), iar unele ar putea avea chiar proprietăţi anti-canceroase şi de scădere a nivelului de colesterol.

Cercetătorii au constatat, în experimente de laborator, că bacteriile din vin sunt capabile să supravieţuiască în condiţii similare celor din tractul gastrointestinal uman şi că se ataşează  de mucoasa intestinală, unele având chiar un efect de eliminare a anumitor bacterii dăunătoare.

Astfel, o tulpină bacteriană din vin, Pediococcus pentosaceus  CIAL-86, s-a dovedit performantă în ceea ce priveşte activitatea ei de distrugere a bacteriei E. coli, care poate provoca, prin anumite tulpini ale sale, infecţii periculoase în organismul uman. 

Totuşi, consumul moderat de vin, chiar dacă are unele beneficii pentru sănătate, nu furnizează bacterii benefice în cantitate suficientă, deoarece multe bacterii sunt eliminate în cursul tratamentelor cu sulfiţi, aplicate vinului produs industrial pentru a-l stabiliza. 

Dar există posibilitatea de a izola din vin anumite bacterii, care să fie apoi comercializate sub forma unor produse probiotice sau adăugate la anumite alimente, spun autorii studiului. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în Food Microbiology.

Sursa: Live Science