Home » D:News » Cel mai vechi act sexual: care au fost primele vieţuitoare care „au făcut sex”?

Cel mai vechi act sexual: care au fost primele vieţuitoare care „au făcut sex”?

Publicat: 20.10.2014
O specie de peşti osoşi primitivi, care trăia acum 385 de milioane de ani, ar putea fi primul animal care a renunţat la reproducerea prin fecundaţie externă şi a trecut la un nou mod de reproducere, caracterizat prin acuplare şi fecundare internă.

Printre fosilele unei specii numite Microbrachius dicki, un peşte cu lungimea de 8 cm, descoperite în Scoţia, două dintre exemplare au atras atenţia în mod deosebit. 

Unul dintre ele prezenta un apendice ciudat de foma literel L, care s-a dovedit a fi un organ genital masculin.

Cercetătorii de la Flinders University, Australia, care au făcut descoperirea, au explicat că masculii acestei specii de peşti aveau organe copulatorii, cu şanţuri prin care spermatozoizii erau transferaţi în corpul femelei. Femelele, în schimb, aveau în partea posterioară a corpului o mică structură osoasă  care stabiliza poziţia organului masculin în timpul acuplării.

Ca urmare a caracteristicilor anatomice, probabil că aceşti peşti se împerecheau stând alături, poate menţinându-şi poziţia cu ajutorul unor înotătoare laterale, cu care „se ţineau de braţ”.

Rezultatele cercetărilor au fost publicate în jurnalul Nature. 

Surprinzător e faptul că, în evoluţie, această primă încercare de reproducere prin fecundaţie internă nu a dat un rezultat durabil: peştii s-au întors la fecundaţia externă (ovulele şi spermatozoizii sunt eliberate în apă) şi aşa se reproduc şi azi peştii osoşi.

Abia peste alte câteva milioane de ani copulaţia avea să reapară, la strămoşii rechinilor şi ai pisicilor de mare.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase