Home » D:News » Unde a dispărut Amelia Earhart? Descoperirea care oferă un posibil răspuns (FOTO)

Unde a dispărut Amelia Earhart? Descoperirea care oferă un posibil răspuns (FOTO)

Publicat: 30.10.2014
Unul din marile mistere ale istoriei ar putea fi rezolvat, după ce oamenii de ştiinţă au identificat un fragment de aluminiu descoperit în anul 1991 drept o bucată din avionul dispărut al Ameliei Earhart.

Avionul cu două motoare, Lockheed Electra, pilotat de Amelia Earhart, a dispărut pe 2 iulie 1937. Amelia dorea să stabilească un record mondial zburând în jurul lumii, deasupra ecuatorului.

Nimeni nu a mai aflat nimic despre ea, iar avionul nu a fost găsit. În anul 1991, în atolul izolat Nikumaroro din Oceanul Pacific a fost descoperită o bucată de aluminiu.

Bucata de aluminiu descoperită    Bucata de aluminiu descoperită

Obiectul a fost cercetat de The International Group for Historic Aircraft Recovery, care declară acum că este un fragment din avionul Ameliei, mai exact un petic de metal pus de ea la Miami, în timpul unei opriri pe traseu.

Bucata de metal fusese amplasată în locul unei ferestre, după cum arată şi o fotografie realizată pe 1 iunie 1937, la decolarea avionului de pe aeroportul San Juan, Puerto Rico.

Cercetătorul Ric Gillespie spune că acest petic de metal folosit la repararea avionului este unic, asemeni unei amprente, deci nu putea proveni din altă parte, doar de la avionul Ameliei.

Bucata de metal are 48 cm lăţime şi 58 lungime. Datorită acestui fragment, cercetătorii cred că pot spune în sfârşit ce s-a întâmplat cu Amelia şi copilotul ei, Fred Noonan.

Locul în care se afla bucata de aluminiu pe avionul Ameliei    Locul în care se afla bucata de aluminiu pe avionul Ameliei

Contrar teoriei larg răspândite, potrivit căreia avionul lor s-ar fi prăbuşit în Oceanul Pacific după ce a rămas fără combustibil, este posibil ca Amelia să fi aterizat forţat pe atolul Nikumaroro. Cei doi au supravieţuit ca naufragiaţi un timp, dar în cele din urmă au murit.

Atolul se află la 563 km distanţă de Insula Howland, care era următoarea lor destinaţie.

În decursul timpului, 10 expediţii arheologice pe acest atol au scos la iveală diferite artefacte care indicau prezenţa unor naufragiaţi.

Amelia ar fi trimis semnale SOS timp de 5 nopţi, înainte ca avionul să fie tras în largul oceanului din cauza fluxului.

Analize recente realizate cu ajutorul unui sonar indicau prezenţa în adâncuri a unui obiect care ar putea fi chiar avionul Ameliei.

Acesta se află la baza unei stânci, la aproape 200 de metri adâncime. Forma şi dimensiunea obiectului corespund cu ale avionului dispărut.

Obiectul va fi cercetat anul viitor cu ajutoul unui rover special, submarin.

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase