Home » D:News » Ştii câte calorii are băutura ta preferată?

Ştii câte calorii are băutura ta preferată?

Ştii câte calorii are băutura ta preferată?
Publicat: 01.11.2014
Marea majoritate a oamenilor nu au habar câte calorii conţin băuturile alcolice pe care le consumă, arată un sondaj realizat în Marea Britanie. Iar această ignoranţă este un factor important în apariţia obezităţii, spun experţii din cadrul the Royal Society for Public Health.

Sondajul, realizat pe 2000 de adulţi, a arătat că trei sferturi dintre cei chestionaţi nu ştiau câte calorii conţine un pahar mare cu vin, iar 90% nu ştiau câte calorii are o halbă de bere de 0,5 litri. 

Conform legislaţiei europene, băuturile alcoolice nu sunt incluse în categoria „alimente” şi, de aceea, producătorii nu au obligaţia de a afişa pe ambalaj numărul de calorii pe care le conţin aceste produse.

O „unitate de alcool” are aproximativ 56 de calorii şi reprezintă cantitatea de alcool dintr-un pahar mic de vin de tărie mijlocie. 

În cazul adulţilor britanici care beau, aproximativ 10% din caloriile ingerate zilnic provin din băuturile alcoolice, iar alcoolul are o contribuţie deloc neglijabilă la creşterea în greutate şi apariţia obezităţii. 

De aceea, Royal Society for Public Health a iniţiat o campanie de modificare a legislaţiei europene, în sensul impunerii obligaţiei de a înscrie pe etichetele băuturilor alcoolice numărul de calorii pe care le conţin. 

Într-un experiment desfăşurat în localuri, s-a constatat că persoanele care au fost informate asupra conţinutului caloric al băuturilor au consumat cu aproximativ 400 de calorii mai puţin decât cele care nu ştiau câte calorii conţin băuturile.

Pntru a uşura înţelegerea situaţiei, RSPH a întocmit şi un tabel în care echivalează conţinutul caloric al unor băuturi cu cel al unor porţii de alimente consumate frecvent.

  • o halbă de 0,5 l de bere = 180 calorii = o felie de tort de ciocolată
  • un pahar mare de vin alb (250 ml) = 185 calorii = 4 batoane de peşte pane
  • un pahar de pina colada cu rom = 644 calorii = un burger Big Mac
  • o sticlă de alcopop (băutură acidulată, dulce, cu un mic adaos de alcool) = 237 calorii = o felie de pizza
  • o porţie dublă de vodcă cu apă tonică = 143 calorii = o gogoaşă cu cremă de vanilie, învelită în ciocolată

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase