Prima pagină D:News

Rămăşiţele unor bebeluşi care au trăit în Epoca de Gheaţă au fost descoperite în Alaska

Florin Badescu 11.13.2014 | ● Vizualizări: 762
Rămăşiţele unor bebeluşi care au trăit în Epoca de Gheaţă au fost descoperite în Alaska     (Foto: Ben Potter/University of Alaska - Fairbanks) + zoom
Galerie foto (1)

Arheologii au descoperit în Alaska mormântul unui bebeluş şi cel al unui fetus născut înainte de termen în Epoca de gheaţă, considerate rămăşiţele pământeşti ale celor mai tineri oameni găsite în cele două Americi şi care datează din acea perioadă, informează Reuters.

Mormintele, descoperite sub rămăşiţele incinerate ale unui bebeluş din Epoca de gheaţă, datează din urmă cu aproximativ 11.500 de ani şi oferă noi detalii despre practicile mortuare ale oamenilor care au trăit în acea vreme în regiunea denumită Upward Sun River.

Scheletele, descoperite aproape întregi, au fost găsite într-o groapă circulară, alături de câteva ofrande mortuare, printre care se aflau patru coarne de cerb şi două proiectile din piatră, toate decorate cu vopsea roşie, potrivit unui studiu realizat anul trecut de o echipă de cercetători de la Universitatea Alaska, coordonaţi de antropologul Ben Potter.

Într-un articol apărut luni în Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii spun că analizele realizate pe oasele şi dinţii descoperiţi în acel sit au indicat faptul că unul dintre schelete aparţinea unui bebeluş care a murit la scurt timp după naştere, iar celălalt a aparţinut unui fetus aflat în etapa finală a unei sarcini.

Acest sit reprezintă mormintele celor mai tineri oameni din pleistocen descoperite până în prezent în cele două Americi şi, de asemenea, singurul mormânt prenatal cunoscut până acum şi care datează din acea epocă.

Scheletele, care au aparţinut unor fetiţe, au fost găsite la o adâncime de 40 de centimetri sub rămăşiţele pământeşti incinerate ale unui copil în vârstă de trei ani care au fost dezgropate anterior de o echipă de arheologi în 2010.

Arheologii, printre care s-a aflat şi Joel Irish de la Universitatea John Moores din Liverpool, spun că aceste morminte din Alaska prezintă caracteristici similare cu alte situri mortuare din aceeaşi perioadă, constând în înhumarea într-o groapă, vopsea roşie şi ofrande mortuare sub forma unor unelte funcţionale, spre deosebire de ornamentele şi podoabele decorative din alte situri.

Arheologii cred că acele proiectile din piatră erau în trecut ataşate de coarnele de cerb pentru a alcătui unelte sau arme şi ar putea să reflecte astfel importanţa pe care o aveau obiectele asociate cu vânătoarea în cadrul ceremoniilor funerare. Ei au remarcat de asemenea în acelaşi sit multe schelete ale unor peşti şi animale de talie mică.

Sursa: Mediafax