Home » D:News » De ce ne este poftă uneori de alimente dulci?

De ce ne este poftă uneori de alimente dulci?

De ce ne este poftă uneori de alimente dulci?
Publicat: 10.12.2014
Cercetătorii britanici au descoperit un mecanism cerebral despre care cred că ar controla dorinţa de alimente bogate în glucoză şi spun că reuşita ar putea duce, în viitor, la un tratament mai bun contra obezităţii, informează Reuters.

Într-o serie de experimente pe şobolani, cercetătorii de la Imperial College din Londra au descoperit un mecanism care pare să „simtă” cât de multă glucoză ajunge la creier şi determină animalele să caute o sursă suplimentară de glucoză în cazul în care detectează un deficit. În cazul oamenilor, ar putea avea un rol în controlarea nevoii de dulciuri şi alimente bogate în amidon.

Glucoza, o componentă a carbohidraţilor, este principala sursă de energie utilizată de neuroni.

„Creierul nostru se bazează în mare parte pe glucoză pentru energie, dar în trecutul nostru evoluţionar aceasta ar fi putut fi greu de obţinut. Deci avem o preferinţă înrădăcinată adânc pentru alimente bogate în glucoză şi le căutăm”, a declarat James Gardiner, care a condus studiul şi a publicat descoperirile în ediţia de luni a Journal of Clinical Investigation.

Echipa de cercetători a pornit de la o ipoteză potrivit căreia o enzimă, numită glucokinază, implicată în procesul de detectare a glucozei în ficat şi pancreas, ar putea avea un rol în controlarea dorinţei privind aportul de glucoză.

Glucokinaza se găseşte în hipotalamus, parte a creierului care controlează mai multe funcţii, printre care şi aportul de hrană.

În cadrul experimentelor, savanţii au descoperit că, atunci când şobolanii petrec 24 de ore fără hrană, nivelul de activitate al glucokinazei din hipotalamus creşte puternic.

Şobolanilor li s-a dat acces la o soluţie care conţinea glucoză, dar li s-a oferit şi hrana lor normală. Când cercetătorii au crescut activitatea glucokinazei în creier folosind un virus, şoarecii au consumat mai multă glucoză, preferând-o hranei normale. Când activitatea enzimei era redusă, animalele au consumat mai puţină glucoză.

Gardiner a declarat că, în cazul oamenilor, ar putea fi posibilă reducerea nevoii de glucoză prin schimbarea dietei, iar un medicament care ar putea acţiona asupra acestui sistem ar putea să prevină obezitatea.

„Foarte probabil, oamenii au niveluri diferite ale acestei enzime, astfel că lucrurile funcţionează diferit în cazul fiecărei persoane”, a spus Gardiner.

„În cazul unora, mâncatul de alimente mai bogate în amidon la începutul mesei ar putea fi o metodă de a obţine sentimentul de saţietate mai rapid, ţintind practic acest sistem, ceea ce ar însemna că mănâncă mai puţin per total”, a mai spus James Gardiner.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Aliniere rară de 6 planete pe cerul Pământului! Cum să vezi „parada cosmică”?
Aliniere rară de 6 planete pe cerul Pământului! Cum să vezi „parada cosmică”?
Coreea de Nord a lansat peste 150 de baloane cu gunoaie în Sud
Coreea de Nord a lansat peste 150 de baloane cu gunoaie în Sud
79 de ani de la procesul „ziariştilor fascişti, vinovaţi de dezastrul ţării”. Cum îi şantaja pe politicieni Pamfil Şeicaru
79 de ani de la procesul „ziariştilor fascişti, vinovaţi de dezastrul ţării”. Cum îi şantaja pe politicieni Pamfil ...
Tinerii din România, pe primul loc în Europa la abandonarea educației după 18 ani
Tinerii din România, pe primul loc în Europa la abandonarea educației după 18 ani
Volkswagen a anunțat o mașină electrică de 20.000 de euro pentru 2027
Volkswagen a anunțat o mașină electrică de 20.000 de euro pentru 2027
Căldură record în capitala Indiei! Au fost 50,5 grade Celsius
Căldură record în capitala Indiei! Au fost 50,5 grade Celsius
Un tramvai-cofetărie de epocă va circula în București de Ziua Copilului
Un tramvai-cofetărie de epocă va circula în București de Ziua Copilului
Momentul ratat de francezi în care puteau respinge atacul lui Hitler din Ardeni
Momentul ratat de francezi în care puteau respinge atacul lui Hitler din Ardeni
Cercetătorii au detectat gheață de dioxid de carbon la periferia Sistemului Solar
Cercetătorii au detectat gheață de dioxid de carbon la periferia Sistemului Solar
Copacii „migrează” în soluri mai proaste din cauza schimbărilor climatice
Copacii „migrează” în soluri mai proaste din cauza schimbărilor climatice
O cutie de piatră cu ofrande ceremoniale rare, descoperită de arheologii mexicani
O cutie de piatră cu ofrande ceremoniale rare, descoperită de arheologii mexicani
O substanță din rodii ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
O substanță din rodii ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
10 obiecte despre care n-ai știut că sunt făcute din petrol
10 obiecte despre care n-ai știut că sunt făcute din petrol
Test de cultură generală. Care este diferența dintre lama și alpaca?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre lama și alpaca?
„Stratul D” al Pământului: O relicvă misterioasă la 3.000 de kilometri adâncime
„Stratul D” al Pământului: O relicvă misterioasă la 3.000 de kilometri adâncime
Papa Francisc ar fi spus că există prea multă „poponărie” în colegiile preoțești
Papa Francisc ar fi spus că există prea multă „poponărie” în colegiile preoțești
Activități speciale pentru copii și părinți la Muzeul Antipa de 1 Iunie
Activități speciale pentru copii și părinți la Muzeul Antipa de 1 Iunie
Alfred Simonis, al treilea om în stat, de vorbă cu Adrian Artene | EXCLUSIV Altceva cu Adrian Artene
Alfred Simonis, al treilea om în stat, de vorbă cu Adrian Artene | EXCLUSIV Altceva cu Adrian Artene