Home » D:News » Ce dezvăluie prima imagine color a cometei 67P, trimisă de Rosetta?

Ce dezvăluie prima imagine color a cometei 67P, trimisă de Rosetta?

Ce dezvăluie prima imagine color a cometei 67P, trimisă de Rosetta?
Publicat: 15.12.2014
Până acum, imaginile cometei 67P Ciuriumov-Gherasimenko, transmise de sonda spaţială Rosetta, au fost în alb şi negru. Recent, a fost obţinută şi o imagine color, care arată că 67P este încă şi mai întunecată şi monocromă decât se aşteptau oamenii de ştiinţă.

De fapt, în ciuda faptului că a fost asamblată din imagini realizate cu filtre verzi, roşii şi albastre, fotografia obţinută arată tot ca una alb-negru. 

Dar pentru oamenii de ştiinţă care se ocupă de instrumentul OSIRIS (aparatul fotografic de la bordul sondei, cu ajutorul căruia au fost obţinute imaginile) şi acest aspect este revelator: cometa 67P, spun ei, este „neagră precum cărbunele” (deşi în fotografii apare gri) şi surprinzător de uniformă în colorit.

Deşi se crede că 67P, ca toate cometele, este alcătuită în mare parte din gheaţă, nu se văd petice de gheaţă la suprafaţa ei (pentru că acestea ar fi apărut de culoare albăstruie). Acest lucru sugerează că gheaţa cometei este, probabil, ascunsă sub suprafaţa ei pietroasă, acoperită de praf. 

Imaginea a fost publicată de Institutul Max Planck pentru Cercetarea Sistemului Solar, care conduce cercetările realizate de colectivul ce se ocupă de OSIRIS.

Sursa: BBC News

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase