Home » D:News » Terapiile combinate reduc riscul de recidivă în cazul cancerului mamar

Terapiile combinate reduc riscul de recidivă în cazul cancerului mamar

Terapiile combinate reduc riscul de recidivă în cazul cancerului mamar
Publicat: 09.01.2015
Chimioterapia, administrată după o intervenţie chirurgicală în combinaţie cu o terapie ţintită, poate să reducă riscul de recidivă pentru un anumit tip de cancer mamar, potrivit rezultatelor unui studiu clinic ce au fost publicate miercuri, informează AFP.

Femeile diagnosticate cu o tumoare canceroasă la nivelul sânilor, de talie mică, dar agresivă (tip HER-2 pozitiv) nu beneficiau până în prezent de un tratament ţintit care să vizeze o proteină ce favorizează multiplicarea celulelor canceroase.

Acest tratament este de obicei administrat pacientelor ale căror tumori s-au răspândit deja în corp şi care sunt tratate doar cu chimioterapie intensivă, o formă de tratament care generează efecte secundare substanţiale.

„Femeile cu mică tumoare mamară de tip HER-2 pozitiv, fără semne de metastază, prezintă un risc scăzut, dar care nu este totuşi neglijabil, de a-şi vedea cancerul revenind şi răspândindu-se, după o extirpare a sânului afectat, urmată de chimioterapie”, a explicat medicul Eric Winer de la Instititutul de cercetări împotriva cancerului Dana Farber din Boston, principalul autor al acestui studiu, publicat în revista medicală New England Journal of Medicine.

„Acest studiu clinic demonstrează că o combinaţie între o chimioterapie de slabă intensitate cu anticorpul Herceptin (pentru a bloca multiplicarea celulelor canceroase, n.r.) reprezintă o abordare standard de îngrijiri medicale, care ar fi recomandabilă pentru acest grup de femei”, a adăugat el.

Acest test de fază 2 a fost realizat pe un grup de 406 paciente cu tumori mamare canceroase de tip HER-2 pozitiv care aveau diametre mai mici de trei centimetri.

Pacientele au fost tratate după extirparea cancerului prin intermediul acelui cocteil de chimioterapie şi terapie ţintită (Herceptin) timp de 12 săptămâni. După aceea, pacientelor le-a fost administrat timp de nouă luni doar Herceptin.

După trei ani de la încheierea acestor tratamente combinate, 98,7% dintre participante erau încă în viaţă şi fără urme de cancer în organism, au anunţat oamenii de ştiinţă.

Potrivit studiilor realizate anterior, rata de supravieţuire a pacientelor care suferă de acelaşi tip de cancer mamar şi fără metastaze, tratate doar prin chimioterapie, este cuprinsă între 77,1% şi 86,4%.

În plus, efectele secundare sunt în general mai slabe în comparaţie cu cele generate de tratamentele tradiţionale bazate pe chimioterapie.

Genentech, o filială a grupului farmaceutic elveţian Roche, care a dezvoltat Herceptin (Trastuzumab), a contribuit la finanţarea acestui studiu clinic.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase