Home » D:News » Secretul ascuns de sute de ani în Grădinile complexului Taj Mahal (FOTO)

Secretul ascuns de sute de ani în Grădinile complexului Taj Mahal (FOTO)

Publicat: 04.02.2015
Complexul arhitectural Taj Mahal din India are o vechime de 350 de ani şi continuă să ascundă secrete nebănuite, chiar dacă unele dintre ele par să fie de fapt la vedere.

Un cercetător spune că că a descoperit un detaliu surprinzător: întregul complex a fost construit în aşa fel încât să fie perfect aliniat cu soarele la solstiţiul de iarnă şi de vară.

În momentul în care soarele răsare şi apune în timpul solstiţiilor, el este aliniat cu toate cele patru colţuri ale grădinii de lângă clădirea centrală.

Cine stă chiar în centrul grădinii, în locul în care se unesc cele două alei principale, în ziua solstiţiului, va asista la un spectacol astronomic uimitor, care îi va da impresia că se află cu adevărat în Grădina Raiului.

Vara, soarele va răsări în colţul de nord-est şi va apune în colţul de nord-vest, realizând un cerc perfect deasupra grădinilor.

Iar pe 22 decembrie, soarele va răsări deasupra colţului de sud-est şi va apune în sud-vest.

Descoperirea îi aparţine Ameliei Carolina Sparavigna, de la Departamentul de Şiinţe Aplicate şi Tehnologie din cadrul Institutului Politehnic din Torino.

Ea spune că alinierea a fost concepută pentru a realiza o axă a lumii, axis mundi, care simbolizează axa în jurul căreia se roteşte lumea.

Pentru observaţie, cercetătoarea a analizat imagini din satelit. Deocamdată nu ştie motivul pentru care arhitecţii au dorit această aliniere în funcţie de solstiţiu.

Grădinile simbolizează Grădina Edenului, iar cele patru colţuri reprezintă cele patru colţuri ale lumii, spune Sparavigna.

Complexul Taj Mahal a fost construit în perioada 1632-1648 de împăratul mogul Shah Jahan, în amintirea soţiei sale, Mumtaz Mahal.

Mausoleul de marmură şi anexele se întind pe 17 hectare, cuprinzând o casă de oaspeţi, o moschee, o curte exterioară şi o colonadă.

Clădirea principală este considerată o capodoperă a construcţiei simetrice.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase