Home » D:News » De ce nu putem memora numele invitaţilor la o petrecere? Muzica e de vină!

De ce nu putem memora numele invitaţilor la o petrecere? Muzica e de vină!

De ce nu putem memora numele invitaţilor la o petrecere? Muzica e de vină!
Publicat: 08.02.2015
Studiile recente arată că muzica ne afectează abilitatea de a ne concentra, mai ales atunci când înaintăm în vârstă.

Studiul a testat efectele asupra memoriei asociative, care include abilitatea de a asocia un nume unui chip şi de a ni-l reaminti.

Participanţii la studiu foarte tineri nu au avut nicio problemă în acest sens – muzica nu le-a afectat în niciun fel memoria. Însă participanţii mai în vârstă şi-au amintit cu 10% mai puţine nume atunci când au avut un fond muzical în comparaţie cu linişte deplină în cameră.

„Adulţii înaintaţi în vârstă au dificultăţi în a ignora zgomotele irelevante şi a se concentra”, declară Audrey Duarte, care supervizează Georgia Tech’s Memory and Aging Lab. „Memoria asociativă intră în declin odată cu vârsta. Pe măsură ce îmbătrânim, ne este mai greu să ne amintim ce nume are chipul respectiv sau unde a avut loc o anume conversaţie.”

Participanţii la studiu au privit o serie de chipuri şi nume şi au fost rugaţi să spună dacă persoane respective „arătau ca” numele desemnate. Câteva minute mai târziu, li s-au arătat din nou aceleaşi chipuri. Participanţii trebuiau să-şi dea seama dacă acele combinaţii chipuri – nume erau la fel ca prima dată.

De câteva ori, participanţii au dat testul în linişte. Altă dată, au ascultat sunetul ploii ori o muzică rock fără versuri, inclusiv piese mai puţin cunoscute semnate Eric Clapton, Jefferson Airplane si Rush.
 
Rezultatele studiului au fost corelate cu binecunoscutul efect „cocktail party”, un fenomen care permite oamenilor să-şi concentreze atenţie pe o singură conversaţie, chiar dacă sunt înconjuraţi de o mulţime de conversaţii sau muzică dată tare.

„Ambele grupe de vârstă au o ajuns la concluzia că muzica este un factor perturbator”, spune Sarah Reaves, profesoara de la Georgia Tech care a condus studiul. „Dar numai adulţii în vârstă au avut dificultăţi când pe fundal se auzea muzică”.

Reaves a mai spus că studiul poate fi de ajutor în anumite situaţii. „Poate angajaţii ar trebui să oprească muzică în timp ce învaţă activităţi noi. De asemenea, persoanele în vârstă cu dificultăţi de concentrare ar trebui să se întâlnească cu prietenii în locuri mai puţin zgomozoase. Iar persoanele care se rătăcesc în timp ce sunt la volan, probabil ar trebui să închidă radioul”.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase