Prima pagină D:News

Un român vrea să intre în istorie ca primul aplinist care coboară pe schiuri de la 8.163 de metri altitudine

Andrei Mazurchievici 03.10.2015 | ● Vizualizări: 711

Alpinistul Horia Colibăşanu va încerca în sezonul de ascensiuni de primăvară să realizeze două premiere, coborârea pe schiuri a Muntelui Manaslu (8.163 de metri) şi escaladarea aceluiaşi vârf, însă nu pe drumul clasic, ci pe faţa nordică

"Ne aflăm la şase decenii distanţă de primele ascensiuni reuşite ale celor mai înalţi munţi ai lumii. În 2015, doar stilul în care urci mai poate aduce valoare alpinismului mondial. Am ajuns la jumătatea cursei, cu şapte vârfuri de 8.000 de metri atinse, din 14 câte există. Anul acesta am avut de ales între a urca un nou vârf de 8.000 de metri - pentru a-mi continua proiectul, care ar avea miză naţională - şi a încerca un proiect mult mai dificil, cu şanse mai mici de reuşită, dar cu valoare la nivel mondial. L-am ales pe cel de-al doilea, având un partener extrem de valoros în Peter Hamor, dar şi o experienţă de zece ani la altitudine extremă", a spus Colibăşanu, potrivit sursei citate.

Colibăşanu va pleca spre Nepal la sfârşitul lunii martie. Ascensiunea Muntelui Manaslu, pe ruta standard, se va face în stil sportiv - fără oxigen artificial şi fără şerpaşi de altitudine.

Horia Colibăşanu

El se va aclimatiza, astfel, pentru cel de-al doilea proiect al său în acest sezon himalayan: încercarea de a urca Muntele Manaslu pe faţa nordică, pe o rută nepracticată, alături de slovacul Peter Hamor.

Horia Colibăşanu a urcat cu succes Muntele Manaslu în 2006, avându-l atunci ca partener de coardă pe spaniolul Inaki Ochoa.

Expediţia Manaslu North va debuta la finalul lunii martie şi se va încheia la finalul lunii mai, odată cu închiderea sezonului de ascensiuni de primăvară din Himalaya.

Sursa: Mediafax