Home » D:News » Specii rare protejate, de floră şi faună, pot fi văzute la 20 de kilometri de Bucureşti

Specii rare protejate, de floră şi faună, pot fi văzute la 20 de kilometri de Bucureşti

Publicat: 19.03.2015
La fiecare 20 de minute, în lume, cel puţin o specie de plante sau animale dispare. Numărul speciilor ameninţate cu dispariţia totală, în următoarele decenii, este estimat la 50.000 pe an, potrivit World Conservation Union. Câteva dintre speciile protejate de floră şi faună pot fi văzute la 20 de kilometri de Bucureşti, în cadrul perimetrului Staţia Arcuda de tratare a apei.
Cea mai mare dintre cele trei staţii de tratare a apei ale Apa Nova Bucureşti, care se întinde pe o suprafaţă de 136 de hectare şi care a fost înfiinţată acum mai bine de 130 de ani, include 90 de hectare ecologice, unde există plante şi specii pe cale de dispariţie. Zona ecologică este absolut necesară pentru asigurarea calităţii şi securităţii întregului proces de producere a apei potabile
 
În urma unui studiu comandat de Apa Nova, s-a dovedit că aici există specii protejate – la nivel naţional şi european – de floră şi faună. Este vorba de trei habitate incluse în Directiva Habitate – Reţeaua Europeană de Arii Protejate: Natura 2000. 
 
Trifoiul cu patru foi şi otrăţelul – o specie de plantă carnivoră sunt doar două dintre speciile de plante pe protejate care există la Arcuda.
 
 
Realizat de echipe de cercetători de la Universitatea Bucureşti, Universitatea Iaşi şi Asociaţia Grădinilor Botanice din România, studiul a presupus o investiţie de 30.000 de euro şi s-a întins pe o durată de doi ani. 
 
 
„Suntem preocupaţi ca impactul acţiunilor noastre să fie redus. O apă sanitar sănătoasă nu poate veni decât dintr-un mediu protejat. Am realizat că la Arcuda există o comoară naturală deosebită. Mediul este foarte generos, el s-a păstrat. Aşa ne-a venit ideea şi am cerut acest studiu. Studiul ne-a dovedit ceea ce am bănuit, iar rezultatele lui ne-au uimit pe toţi. S-a dovedit că aici există trei habitate protejate la nivel european, ele fac parte din directiva europeană. Există nouă specii de plante protejate la nivel naţional şi european. Sunt locuri unde ele au dispărut, la Arcuda ele există. Sunt şase specii de amfibieni şi reptile, toate dovedesc că există o simbioză perfectă între apă, mediul natural şi că acţiunile noastre sunt cu atenţie pentru mediu”, a declarat Oana Ranetti, specialist Relaţii Publice Apa Nova Bucureşti, cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Apei.
 
Studiul de identificare a biodiversităţii biologice comandat de Apa Nova a fost realizat de specialişti de la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Biologie, Universitatea din Iaşi şi Asociaţia Grădinilor Botanice din România, cercetarea fiind coordonată de profesor doctor Anca Sârbu, preşedinte al Asociaţiei Grădinilor Botanice.
 
 
Grupurile de elevi şi studenţi, dar şi orice persoane interesate de speciile de floră şi faună rare pot solicita Apa Nova Bucureşti programarea şi organizarea unui tur gratuit de vizitare a zonelor de biodiversitate din staţia Arcuda. 
 
Situată la 20 de kilometri de Bucureşti, Staţia Arcuda a fost înfiinţată în urmă cu peste 130 de ani, cu scopul de a produce apă potabilă pentru o parte dintre locuitorii Capitalei. Apa brută din râul Dâmboviţa este preluată prin canalul de aducţiune Brezoaiele-Arcuda şi, în urma unui întreg proces, apa este tratată pentru a deveni potabilă. Decantarea apei are loc în patru decantoare lungi, care se întind pe o suprafaţă de 12 hectare. Filtrarea se realizează cu ajutorul a 42 de filtre rapide.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase