Home » D:News » Rămăşiţele lui Richard al III-lea, aduse pe câmpul de luptă unde suveranul a murit în 1485

Rămăşiţele lui Richard al III-lea, aduse pe câmpul de luptă unde suveranul a murit în 1485

Publicat: 23.03.2015
Rămăşiţele lui Richard al III-lea, aduse pe câmpul de luptă unde suveranul a murit în 1485
Un cortegiu funerar care a purtat rămăşiţele pământeşti ale regelui Richard al III-lea a început un itinerariu solemn, duminică, şi a ajuns până în locul pe care s-a dat bătălia în care fostul monarh britanic şi-a pierdut viaţa în urmă cu 530 de ani, informează Reuters.

Descoperit sub o parcare în 2012, scheletul lui Richard al III-lea va fi reînhumat în Catedrala Leicester, joi, într-o ceremonie ce va fi condusă de arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane, şi de membri ai familiei regale britanice.

Richard al III-lea, ultimul rege britanic care a murit în luptă, a fost ucis în timpul bătăliei de la Bosworth, în 1485, la sfârşitul Războiului dintre cele Două Roze.

După moartea lui, trupul suveranului a fost dus la Biserica Grey Friars din apropiere de oraşul Leicester şi înhumat într-un mormânt săpat în mare grabă, care era prea mic pentru înălţimea fostului monarh.

Locul în care se afla acel mormânt a devenit un veritabil mister de-a lungul secolelor până când a fost descoperit sub o parcare municipală în 2012 – o descoperire care i-a uluit pe arheologi şi a captivat comunitatea ştiinţifică internaţională.

Duminică, sicriul conţinând rămăşiţele pământeşti ale lui Richard al III-lea a părăsit Universitatea Leicester – unde s-a aflat după descoperirea scheletului regal -, însoţit de membrii echipei de cercetători care au realizat acea descoperire, într-un dric care l-a purtat până la ferma Fenn Lane din satul Dadlington, un perimetru pe care istoricii îl consideră cel mai apropiat din punct de vedere geografic de locul în care fostul monarh a murit. Potrivit BBC, mai multe salve de tun au fost trase în onoarea suveranului decedat pe câmpul de luptă.

Richard al III-lea a murit luptând pentru a-şi apăra coroana împotriva forţelor invadatoare ale lui Henric Tudor, devenit ulterior regele Henric al VII-lea. Dramaturgul William Shakespeare l-a descris într-o piesă de teatru, în care Richard al III-lea rosteşte o frază care a devenit ulterior celebră: „Un cal! Un cal! Regatul meu pentru un cal!”.

Procesiunea funerară a ajuns apoi la Bosworth Battlefield Heritage Center şi a trecut prin mai multe sate englezeşti, unde au avut loc mai multe slujbe religioase, înainte ca sicriul să fie adus la Catedrala din Leicester, într-un dric tras de cai, urmat de cavaleri în armură.

Duminică, liderul Bisericii Romano-Catolice din Marea Britanie, cardinalul Vincent Nichols, arhiepiscop de Westminster, a ţinut o slujbă în Catedrala din Leicester.

Numeroase evenimente vor fi organizate în zilele următoare.

Luni, arhiepiscopul Vincent Nichols va ţine o nouă slujbă în memoria lui Richard al III-lea la Biserica Holy Cross din Leicester.

Publicul va putea să vadă sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale regelui Richard al III-lea în zilele următoare, până joi, când va fi readus la Catedrala din Leicester.

SURSA: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase