Home » D:News » Ziua în care România cucerea cel mai înalt munte

Ziua în care România cucerea cel mai înalt munte

Ziua în care România cucerea cel mai înalt munte
Publicat: 17.05.2023
Pe 17 mai 1995, alpinistul Constantin Lăcătuşu a devenit primul român care a atins vârful Everest.

După o lună şi jumătate petrecută la altitudinea de peste 5.200 de metri, alpinistul Constantin Lăcătuşu, din Piatra Neamţ, a reuşit să escaladeze cel mai înalt vârf de pe Terra – Everestul (8.848 de metri).

 

 

La întoarcerea în ţară, Lăcătuşu a declarat că vârful Everest (Chomolungma) a fost atins pe 17 mai 1995, în jurul orei 14, de o echipă internaţională formată din şapte alpinişti cu experienţă, şapte şerpaşi de altitudine şi patru bucătari.

Conform alpinistului român, s-a evoluat întâi pe coasta nordică, unde în trecut au avut loc primele accidente mortale, inclusiv cel al celebrului Edmund Hillary, apoi s-a intrat pe coasta estică, la 7800-8200 m, de asemenea extrem de periculoasă, cu vânt puternic şi trei obstacole stâncoase, aproape verticale. Primul şi al doilea au fost trecute fără oxigen suplimentar.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 17 mai:

1749 – S-a născut medicul englez Edward Jenner, inventatorul vaccinului contra variolei. (d. 26 ianuarie 1823).

1838 – A murit diplomatul francez Charles Maurice de Talleyrand. (n. 2 februarie 1754).

1904 – S-a născut actorul francez Jean Gabin. (d.15 noiembrie 1976).

1920 – S-a născut Geo Dumitrescu, poet şi traducător: „Jurnal de campanie”, „Poezii, ediţie completă şi definitivă”, „Aventuri lirice” (d. 28 septembrie 2004).

1923 – Guvernul român şi cel cehoslovac au semnat un Protocol prin care se prelungea, pe o durată de trei ani, valabilitatea Convenţiei de alianţă defensivă dintre cele două ţări, semnată la Bucureşti, la data de 23 aprilie 1921.

1940 – Germania nazistă ocupă Belgia.

1970 – Exploratorul Thor Heyerdahl începe călătoria sa pe apele Atlanticului în ambarcaţiunea din papirus Ra II.

1999 – Ehud Barak devine premier al Israelului.

2000 – A murit mitropolitul Olteniei Nestor Vornicescu, membru de onoare al Academiei Române. (n.1 octombrie 1927).

2001 – Saddam Hussein a fost reales la conducerea partidului Baas aflat la putere în Irak din iulie 1979.

2002 – Jacques Chirac a fost învestit oficial preşedinte al Franţei, pentru al doilea mandat.

2003 – Parlamentul danez a ratificat protocoalele de aderare la NATO ale Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, României, Slovaciei şi Sloveniei.

2004 – Plenul Senatului a ratificat acordul de cooperare dintre România şi Europol, care are în vedere creşterea eficienţei activităţii de combatere a formelor organizate ale criminalităţii.

2007 – A murit istoricul de origine română Eugen Weber, considerat unul dintre cei mai buni specialişti în perioada modernă franceză şi o autoritate în istoria europeană modernă. În ultimii ani a fost profesor emerit de istorie europeană la Universitatea California din Los Angeles. (n. 24 aprilie 1925).

2009 – Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a lansat un raport mondial privind reducerea riscurilor datorate catastrofelor naturale, el cerând guvernelor din întreaga lume „să prevină, să atenueze efectele şi să se pregătească” pentru astfel de situaţii.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase